Veste bună pentru fermieri: se poate exporta în Rusia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Moscova a decis să permită importurile de alimente procesate din Belarus și Kazahstan.

Măsura vizează și produsele procesate în cele două state din spațiul ex-sovietic din produse agroalimentare importate din Uniunea Europeană, Norvegia, Statele Unite, Canada sau Australia, care fac obiectul embargoului impus de Rusia, potrivit vicepremierului rus Arkady Dvorkovich.

Săptămâna trecută, Rusia a decis să suspende importurile de produse agroalimentare din Vest, respectiv carne, pește, lactate, fructe și legume, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident ca urmare a implicării Moscovei în criza din Ucraina. Însă, embargoul a dus la creșterea prețurilor alimentelor, chiar și cu 50% în anumite cazuri, precum și la golirea rafturilor magazinelor. În plus, presa internațională a relatat că bogătașii Rusiei fac presiuni astfel încât brânzeturile fine franțuzești sau somonul afumat norvegian să nu le lipsească de la masă, iar rezultatul ar putea fi o înfloritoare piață neagră.

Ca urmare a embargoului impus fructelor și legumelor din Uniunea Europeană, producătorii români au estimat pierderi de circa 10 milioane de euro. Ieri, Comisia Europeană a decis să deblocheze suma de 125 de milioane de euro pentru a plăti compensații producătorilor de tomate, conopidă, ciuperci, struguri, castraveți sau alte legume și fructe pe care producătorii nu au cui să le vândă și le retrag de pe piață. România a solicitat ca aceste compensații să fie acordate și fermierilor care nu fac parte dintr-o asociație profesională.

Cererile de compensare vor putea fi depuse până în luna noiembrie a acestui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE