Comisia Europeană deblochează 125 de milioane de euro pentru plata despăgubirilor către producătorii de fructe și legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Executivul european a decis astăzi alocarea sumei de 125 de milioane de euro, pentru a achita compensații producătorilor comunitari de fructe și legume, ca urmare a embargoului impus de Rusia, a anunțat instituția.

Măsurile vor intra în vigoare de astăzi, potrivit comisarului european Dacian Cioloș. Sumele pentru plata compensațiilor vor fi disponibile până în noiembrie 2014.

„Pornind de la situația de pe piață ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgență din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume și fructe pe piața europeană, dacă și când presiunile asupra prețurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toți fermierii care produc aceste legume și fructe – indiferent dacă fac parte din organizații de producători sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieței în cazul în care le consideră potrivite. O acțiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru prețul plătit producătorilor de pe piața internă și ​va ​ajuta piața să se adapteze și să fie rentabilă”, a declarat comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș.

Despăgubirile se vor acorda producătorilor de tomate, conopidă, ciuperci, struguri, castraveți, precum și altor produse de sezon, pe care fermierii nu au unde să le depoziteze și nici cui să le vândă, ca urmare a embargoului impus de Rusia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE