Ultima zi in care puteti cere subventiile APIA

Facebook
Twitter

Astazi, 15 mai, este ultima zi in care fermierii pot depune la APIA cererile unice pentru a beneficia de subventii in cadrul Campaniei 2017. Autoritatile au precizat in numeroase randuri ca acest termen nu va fi prelungit.

„Sunt convins ca si fermierii doresc ca subventiile sa se dea la timp, ori pentru a da subventiile la timp, inseamna in primul rand sa depui cererea la timp”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Fermierii au avut la dispozitie perioada 1 martie – 15 mai (inclusiv) pentru a depune la APIA cererile unice pentru plata subventilor pe suprafata. Potrivit datelor oficiale, pana pe 10 mai erau depuse 799.491 de cereri, pentru 7 milioane hectare, fata de 901.335 de fermieri asteptati.

„Daca as prelungi termenul si i-as lasa sa vina cand doresc dumnealor m-as indeparta de obiectivul acesta. Numai maine, nu-i poimaine. Mai sunt 5 luni de zile si incep platile in avans. Pai, daca prelungim pentru 1-2 intarziati de ce sa sanctionez toata tara? De ce sa-i sanctionez pe fermierii care au depus la timp, pentru ca unii, din diverse motive subiective, sunt in afara programului? Spun subiective pentru ca pe cele obiective le-am rezolvat”, a mai spus Petre Daea.

Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania solicita, printr-o scrisoare, Ministerului Agriculturii, sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA, pana la 31 mai, deoarece o buna parte dintre fermieri nu au reusit sa-si procure toate documentele necesare depunerii cererilor.

„Noi am solicitat prelungirea pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de SCZ. Dl. Ministru va decide daca prelungeste sau nu. Noi ne facem datoria fata de crescatorii de vaci de carne, fara sa facem presiuni asupra nimanui. Muncim de 2 saptamani si pana la 2 noaptea ca sa facem fata tuturor solicitarilor. Sigur are dreptate si domnia sa, ne-am tot invatat sa lasam totul pentru ultima zi. Noi credem ca sunt suficiente motive pentru prelungire, unele care nu tin neparat de fermieri sau Asociatii”, se arata intr-o postare a Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne.

O noutate, fata de anii anteriori, este ca agricultorii si crescatorii de animale au la dispozitie doua saptamani pentru a aduce modificari la actele depuse, fara a fi penalizati. In aceste cazuri, termenul-limita (pentru clarificari) este 31 mai 2017, precizeaza Mediafax.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE