Uniunea Europeana va introduce taxe pentru importurile de cereale din Rusia si Belarus, noteaza Financial Times.
Bruxelles-ul s-a opus mult timp presiunilor venite din Polonia si tarile baltice vizand restrictionarea importurilor de cereale din Rusia si Belarus, sustinand ca o astfel de masura ar putea perturba pietele alimentare mondiale si ar afecta tarile in curs de dezvoltare.
Insa sursele citate de Financial Times sustin ca in zilele urmatoare Comisia Europeana va anunta introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tona de cereale venita din Rusia si Belarus, o decizie care ar urma sa duca la cresterea preturilor cu cel putin 50%. De asemenea, ar urma sa fie introduse tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase si produse derivate.
Citeste si: Romania cere catre UE scoaterea masurilor de mediu care ii afecteaza pe fermieri
Importurile UE de produse rusesti afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase si produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone in 2023, adica echivalentul a 1% din consumul total al UE.
Dezvaluirile din Financial Times vin intr-un moment in care fermierii din Uniunea Europeana cer modificarea restrictiilor care le-au fost impuse prin Pactul verde european si reintroducerea tarifelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, tarife care au fost eliminate dupa invazia ruseasca din 2022.
Vineri, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a spus premierului Poloniei, Donald Tusk ca „evalueaza posibilitatea introducerii de restrictii la importurile de produse agricole din Rusia”.
Financial Times subliniaza ca cel mai probabil comisarul european pentru Comert, Valdis Dombrovskis va opta pentru tarife vamale in loc de sanctiuni, avand in vedere ca tarifele vamale nu necesita aprobarea unanima a capitalelor statelor membre, cum este cazul cu sanctiunilor.
Masurile vor permite in continuare produselor din Rusia si Belarus sa tranziteze prin UE in drum spre Africa si Asia.
Blocul comunitar produce in fiecare an peste 300 de milioane de tone de cereale si oleaginoase, fiind un exportator net de oleaginoase, astfel ca nu are nevoie de imoporturi din Rusia si Belarus.
Un oficial european a spus ca preturile la cereale sunt la minimul ultimilor patru ani iar Rusia este „foarte competitiva pe piata cerealelor si pune presiuni semnificative”.
Sursele citate de FT au precizat ca tarifele vamale vor fi impuse la nivelul maxim permis in conformitate cu normele Organizatiei Mondiale a Comertului.
Este posibil ca Rusia sa riposteze dar Moscova a interzis deja majoritatea importurilor de produse alimentare din UE iar multe companii europene din acest sector au plecat din Rusia in ultimii ani.