Romania cere catre UE scoaterea masurilor de mediu care ii afecteaza pe fermieri

Facebook
Twitter

Romania va cere, in Consiliul de Agricultura si Pescuit, modificarea regulamentului UE pe Politica Agricola Comuna, pentru acele masuri de mediu care ingradesc activitatea fermierilor, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Romania va pune luni pe masa Consiliului modificarea de urgenta a Regulamentului UE pe PAC 2023 – 2027 pentru toate masurile si eco-schemele de mediu, care ingradesc foarte mult fermierii.

Este prima data cand un stat membru cere modificarea regulamentului de baza, ceea ce inseamna ca politica agricola comuna nu e una buna”, a precizat ministrul Agriculturii, care se afla la Consiliul Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

Citeste si: Ministerul Agriculturii: 88 de milioane de euro pentru sectorul vegetal

Potrivit sursei citate, printre modificarile cerute pe regulamentul de baza se afla revizuirea GAEC 8 si posibila extindere a revizuirii la alte GAEC, in special GAEC 6 si 7, pentru 2025 – 2027, scutirea fermelor mici, sub 10 ha, de la controalele de conditionalitate, scutire pentru fermierii ecologici de la cerintele GAEC 7 si GAEC 8, scutirea fermierilor supusi conditionalitatii de la controalele ecoconditionalitatii, examinarea numarului de modificari posibile ale DSP-urilor, etc.

„Intre punctele importante de pe ordinea de zi in cadrul Consiliului AgriFish se vor afla aspecte deosebit de relevante pentru producatorii agricoli din tara noastra, astfel: propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene ce vizeaza reducerea poverilor pentru fermierii din UE, aspecte privind Politica Agricola Comuna 2023-2027 si strategia „De la ferma la consumator”.

Pe baza informatiilor din partea presedintiei belgiene si a Comisiei Europene, ministrii vor desfasura un schimb de opinii cu privire la modalitatile de asigurare a unor raspunsuri structurale si rapide la criza actuala cu care se confrunta sectorul agricol”, precizeaza MADR intr-un comunicat.

De asemenea, presedintia va oferi informatii cu privire la conferinta ministeriala intitulata „Biosecuritatea si vaccinarea: instrumente-cheie pentru prevenirea, controlul si eradicarea bolilor animalelor”, care a avut loc la Bruxelles la 24 ianuarie 2024.

In plus, delegatia daneza va furniza informatii cu privire la masurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, in timp ce Comisia va furniza ministrilor informatii legate de utilizarea sistemului CATCH digital.

In cadrul rubricii „Diverse” de pe ordinea de zi, delegatia romana va oferi Comisiei o informare cu privire la GAEC 7 si 8, membrii delegatiei italiene vor prezenta aspecte privind agricultura, PAC si suveranitatea alimentara, iar reprezentantii Slovaciei vor face referire la provocarile cu care se confrunta fermierii si vor expune solicitarile agricultorilor pentru un sector agricol competitiv si rezistent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE