Ucraina suspenda exporturile de produse agricole catre Polonia si Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Compania nationala de cai ferate din Ucraina a decis sa suspende temporar exporturile de produse agricole catre punctele de trecere a frontierei din  Polonia si Romania, a anuntat compania de consultanta agricola APK-Inform.

APK-Inform nu a oferit o explicatie pentru aceste restrictii.

Ucraina, un mare producator agricol mondial, obisnuia sa isi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov si Marea Neagra insa dupa invazia ruseasca a fost obligata sa isi exporte produsele pe calea ferata via granita de vest.

Citeste si: Programul National Apicol a fost aprobat. Ce sprijin va fi acordat in acest an?

Potrivit APK-Inform, in perioada 16-18 aprilie, au fost introduse restrictii cu privire la transportul de bunuri spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Yahodyn.

De asemenea, exista restrictii pentru transportul de cereale, oleaginoase si alte produse alimentare prin punctul de trecere a frontierei Izov spre orasele poloneze Hrubeszew si Slawkov.

Aceiasi firma de consultanta sustine ca, incepand din 16 aprilie si pana la noi instiintari, exista restrictii cu privire la exportul de cereale si seminte spre Romania prin punctele de trecere a frontierei de la Diakovo si Vadul-Siret.

Zilele trecute ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a spus ca sarcina principala a ministerului pe care il conduce este sa gaseasca cai alternative pentru exportul de cereale, in contextul in care tara vecina are milioane de tone de produse agricole gata sa fie exportate.

Solskyi a precizat ca aproximativ 1,25 milioane de tone de cereale si oleagionase se afla in continuare la bordul unor nave blocate in porturile ucrainene din cauza invaziei rusesti iar o parte din aceasta incarcatura ar putea sa se deterioreze in viitorul apropiat.

In luna martie exporturile de cereale si oleaginoase ale Ucrainei au scazut pana la 200.000 de tone, in conditiile in care inainte de razboi Ucraina exporta pana la sase milioane de tone de cereale si oleaginoase intr-o singura luna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE