Programul National Apicol a fost aprobat. Ce sprijin va fi acordat in acest an?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Sedinta Guvernului din 14 aprilie 2022, a fost adoptat Programul National Apicol (PNA), normele de aplicare si valoarea sprijinului financiar.

Apicultura romaneasca are un rol extrem de important in obtinerea productiilor din sectorul vegetal, iar produsele apicole romanesti sunt extrem de apreciate atat pe plan intern, cat si international.

In urma dialogului cu reprezentantii apicultorilor, am simplificat conditiile de accesare a Programului National Apicol pentru a le facilita accesul la fondurile disponibile.

De asemenea, avem in vedere masuri de sprijin pentru cresterea suprafetelor cultivate cu specii melifere, astfel incat apicultorii sa  aiba la dispozitie mai multe suprafete cand merg cu albinele in pastoral.” a declarat ministrul Chesnoiu.

Cuantumul contributiei Uniunii Europene la Programul Apicol pentru Romania pentru anul apicol 2022 se mentine la acelasi nivel ca in anul 2021, respectiv 6.081.630 euro.

Prin actul normativ adoptat de Guvern, se actualizeaza valoarea in lei pentru anul 2022 si valoarea totala a sprijinului financiar.

Astfel, se modifica valoarea totala a PNA de la 168.639.000 lei la 169.621.000 lei, din care contributia Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84.810.500 lei, precum si valoarea pentru anul 2022 de la 59.214.000 lei la 60.196.000 lei.

De asemenea, au fost efectuate o serie de modificari si completari la Programul National Apicol menite sa simplifice accesarea unor masuri din program, astfel:

– au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atesta autorizarea sanitara-veterinara pentru comercializare a furnizorilor de medicamente,  precum si documentul care confirma notificarea produselor proteice solide;

– s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instructiunilor de montare si intretinere a acestor mijloace, dupa caz, in locul copiei cartii tehnice;

Citeste si: Scutiri de taxe pentru agricultori si salarii mai mari pentru lucratori. Iata noile reforme UE

– s-au definit produsele care intra in componenta  echipamentului de protectie, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, masca apicola si manusi apicole, in vederea decontarii corecte a acestora, tinand cont de faptul ca au preturi diferite la facturare;

– s-a modificat termenul de depunere a cererilor de intentie de la 31 mai la 30 aprilie;

– s-a definit categoria de „produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administreaza ca atare, fara posibilitatea de a fi reconstituite,  pentru clarificari si o aplicare unitara;

– s-a reglementat faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanta, promovare si/sau perfectionare sa nu fie furnizori de astfel de servicii in cadrul Programului, evitandu-se astfel crearea de conditii artificiale;

– s-a abrogat art. 22 din anexa nr.2 la HG nr.339/2020, care reglementa o exceptie pentru anul 2022 cu privire la termenul limita de depunere a cererii de plata si a documentelor justificative, astfel incat pentru anul 2022 termenul limita este 31 iulie 2022;

– se reglementeaza posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate in cadrul unei actiuni catre celelalte actiuni;

 se reglementeaza sanctiunea de excludere de la plata pentru refuzul controlului la fata locului la data comunicata, precum si pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin in cererea de plata.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE