Ucraina: recolta de cereale va scadea semnificativ in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Ucraina, recolta de cereale va scadea in acest an la 52,5-55,4 milioane de tone, din cauza invadarii  tarii de catre Rusia.

Productia este cu mult mai mica decat cea de 86 de milioane de tone, inregistrata anul trecut, noteaza Reuters.

Recolta din acest an ar putea include pana la 18,2 milioane de tone de grau, 29,9 milioane de tone de porumb si 5,9 milioane de tone de orz.

Este o recolta mai redusa, care ar putea duce la scaderea exporturilor in sezonul 2022/2023 pana la 22,9 – 39,6 milioane de tone, in functie de nivelul dificultatilor logistice, se arata in raportul APK-Inform.

Guvernul de la Kiev se asteapta la o recolta de aproximativ 50 milioane de tone in 2022, dar nu a dat publicitatii estimari privind exporturile.

Citeste si: APIA: sprijin exceptional, pentru fermierii din sectorul vegetal. Pana cand se pot depune cererile?

In perioada 24 februarie – 15 august, exporturile de produse agricole au scazut la zece milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane in perioada similara din 2021, a anuntat marti Ministerul Agriculturii din Ucraina.

“Conform scenariului optimist, productia de cereale a Ucrainei in 2022 ar urma sa se situeze la 55,4 milioane de tone.

Daca suprafata cultivata va scadea si mai mult din cauza razboiului, recolta s-ar putea reduce la 52,5 milioane de tone”, se arata in raportul APK-Inform.

Recolta de grau s-ar putea situa intre 17,4 si 18,2 milioane de tone, in timp ce exporturile ar putea totaliza 6,8 – 12,7 milioane de tone.

Ucraina, cel mai mare producator si exportator global de ulei de floarea soarelui, se va confrunta probabil cu o scadere a recoltei de de floarea soarelui la 10,7 milioane de tone in 2022, de la 16,6 milioane de tone in 2021.

De la debutul invaziei rusesti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scazut semnificativ, pentru ca porturile de la Marea Neagra, principala ruta pentru livrarile de cereale ucrainene, au fost inchise de o blocada ruseasca, ceea ce a impins in sus preturile mondiale la alimente si a provocat temeri ca vor exista intreruperi in aprovizionarea cu alimente in tari din Africa si Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene si plecarea primelor nave care sa transporte cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE