De la „Poteca Dracului” la „Drumul Regelui”, pe urmele pastorilor din vechime

Facebook
Twitter

Incepand de ieri, unul dintre cele mai frumoase trasee montane din Romania s-a redeschis. Este vorba de Transalpina, numita si „Poteca Dracului”sau „Drumul Regelui”, calea care serpuieste printre muntii nostri, de la Ranca la Obarsia Lotrului.

„Pe Transalpina (DN 67 C), între Rânca – Obârşia Lotrului, circulaţia va fi deschisă pentru autovehiculele cu masa maximă totală autorizată de 7,5 tone în intervalul orar 08:00 – 20:00, cu o viteză maximă de 30 km/oră”, a anuntat compania nationala de drumuri (CNAIR).

Pastorii din Marginimea Sibiului sunt cei care au batatorit „Poteca Dracului”, in lungile lor calatorii, traversand muntii, pentru a-si duce mioarele in Tara Romaneasca. Drumul si-a luat numele de la latinescul „Transalpina” (tara de dincolo de munti), cum era numita in vechile texte si harti latinesti Tara Romaneasca, si e supranumit „Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce l-a reconstruit, in anul 1935, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala.

Te-ar putea interesa si:

Astazi, autoturismele pot strabate usor Transalpina, iar turistiise pot bucura de frumusetea lacurilor glaciale, intre care regasim Lacul Galcescu, cel mai intins iezer glaciar din zona Gorjului care isi rasfira apele la o altitudine de 1.950 de metri. Lacul Galcescu are 230 metri lungime, 165 metri latime si se intinde pe o suprafata de 3,2 hectare. Adancimea maxima este de 10 metri. Lacul Galcescu este populat natural cu pesti. Zona din jurul lacului, declarata rezervatie naturala, si Lacul glaciar Galcescu sunt monumente ale naturii.

Pentru o noapte de cazare la una din pensiunile ce se inalta de-a lungul Transalpinei, turistii scot din buzunar cam 100 de lei/camera.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE