septembrie 17, 2021

Crăciunul ca altădată. Tradiții din Maramureș

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dacă doriți să petreceți Crăciunul ca altădată, puteți alege Maramureșul, unde tradițiile se îmbină cu modernitatea.

Maramureșenii se pregătesc intens pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului. Casele sunt dereticate prin toate colțurile, în așteptarea oaspeților. Nici Ghiță nu este neglijat, mai ales că de Ignat a fost vedetă. Însă, Sara de Crăciun e sfântă. Maramureșenii își scot din lăzi costumele din bătrâni, se primenesc și își deschid porțile pentru a primi colindătorii.

Cu o zi înainte de Crăciun, sătenii din Maramureș pun într-o găleată cu apă o potcoavă. Gospodarul va fi primul care va bea din această apă, apoi o va da vitelor, pentru ca acestea să fie tari ca fierul. Găinilor li se va da de mâncare din ciur sau sitp, ca în anii următori să facă ouă câte găuri are ciurul. Păstorii nu uită de mioare nici de Crăciun. Ciobanii pun sub pragul casei un drob de sare învelit. Acesta rămâne aici până în toamnă, la “Alesul oilor”. De abia atunci, ciobanii îl scot, îl macină și îl amestecă cu tărâțe, pe care le dau oilor, pentru ca turma să sporească.

Înainte de a-și pune iile de sărbătoare, maramureșenii curăță hornurile, iar funinginea o pun la rădăcina pomilor, ca să dea rod mai bogat. În Ajun, grajdurile se ung cu usturoi, ca să nu vie strigoii ori duhurile necurate, să strice pacea vitelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE