Cazare la butoaie, pe drumul vinului

Facebook
Twitter

Romania se situeaza in topul primelor zece tari viticole ale lumii. Chiar daca existenta si cultivarea vitei-de-vie dateaza de pe vremea dacilor si romanilor, abia la inceputul anilor 2000 Romania a inceput sa promoveze intensiv acest concept de turism vitivinicol.

Programul „Romania – tara vinurilor”, initiat de Ministerul Turismului, a vizat organizarea de vizite si degustari pentru turistii straini la cramele si podgoriile de la Valea Calugareasca, Vanju Mare, Murfatlar, Niculitel si Ostrov. In acea perioada, Romania a participat in cadrul diferitelor targuri si expozitii internationale pe teme vinicole.

„Drumul vinului” – program atractiv pentru turisti Programele si pachetele turistice axate pe conceptul de „Drumul vinului” au prins tot mai mult contur, odata cu dezvoltarea unitatilor de cazare in cadrul cramelor si podgoriilor autohtone. Programul beneficiaza de o foarte buna promovare, tot mai multe agentii de turism si de evenimente preluand acest tip de turism, extrem de apreciat de grupuri si de vizitatorii straini.

„Drumul vinului” reprezinta un traseu bine intretinut si marcat, intr-o zona cu traditie vinicola, cu prezenta mai multor crame care, pe langa programul de vizita si degustari, asigura si conditii de cazare si de servire a mesei.

Judetul Buzau beneficiaza de un astfel de drum al vinului datorita implicarii ANTREC Buzau si a pensiunilor din teritoriu, cu sprijinul autoritatilor locale si cramelor, potrivit datelor publicate de Romania Rurala. Programul intitulat sugestiv „Drumul Cramelor” are o lungime de aproximativ 60 km, pornind din drumul national DN 10 si ajungand in zona Pietroasele-Monteoru. Pensiunile ANTREC din judet pun la dispozitia turistilor o harta pe care sunt marcate cramele existente pe aceasta ruta. Un program similar poate fi intalnit si in judetele Prahova si Vrancea.

ANTREC Vrancea a realizat in judet un proiect asemanator – „Drumul Podgorenilor”. Pe traseu, turistii se pot opri si la pensiunea „La Butoaie”. Povestea pensiunii traditionale de la numarul 461 din localitatea Pietroasele a ajuns sa fie din ce in ce mai cunoscuta, nu doar in Romania, ci in intreaga lume. Spatii de cazare si unitati de servire a mesei gasim peste tot pe teritoriul Romaniei, dar ce aduce nou acest concept de „La Butoaie” este experienta. In ultimii ani, turistii s-au emancipat, fiind din ce in ce mai dinamici. In alegerea unui sejur turistic ei pun accentul pe experientele traite.

Pensiunea „La Butoaie” din Pietroasele raspunde dorintelor vizitatorilor de a descoperi o zona cu istorie vinicola, beneficiind de un concept de cazare neconventionala, intr-un butoi mare de vin cu doua locuri. Exista si conditii obisnuite, in camerele din incinta pensiunii. Pensiunea buzoiana pune la dispozitia turistilor 12 locuri aferente celor sase butoaie dispuse circular in curtea pensiunii si alte 10 locuri in cele cinci camere duble din pensiune.

Turistii beneficiaza de o bucatarie complet utilata, terasa, gratar in curte, masa de biliard si, bineinteles, nelipsita crama.

Programe de degustari de vinuri premiate Cocheta crama a pensiunii „La Butoaie” este un veritabil reper oenologic pentru zona Buzaului. In crama de sub pamant, turistii sunt ademeniti sa descopere vinurile casei, dincolo de zidurile racoroase. Va fi o adevarata calatorie bahica printre arome si soiuri ce vor satisface si cele mai pretentioase gusturi, fiindca vorbim de vinuri premiate.

Cum era de asteptat, oferta cramei pensiunii promoveaza soiurile autohtone specifice zonei Pietroasele: Feteasca alba, Feteasca regala, Rieslingul, Merlotul, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin si Feteasca neagra. Vinurile enumerate sunt din productie proprie, pensiunea beneficiind si de 20 de hectare de vita-de-vie si de utilaje de vinificatie de ultima generatie.

Vinul vedeta al zonei este „Tamaioasa Romaneasca”, veritabil etalon al zonei Pietroasele, ce poate fi regasit la pensiune atat ca vin sec, cat si demisec.

„Activitatea noastra a inceput in anul 2006, ca urmare a transformarii acestor butoaie in spatii de cazare. Am dorit sa atragem cat mai multi turisti in zona pentru a le da posibilitatea de a cunoaste lumea satului si de a participa la activitatile cotidiene ale acestuia. Pensiunea se adreseaza tuturor celor care vor sa afle tainele vinului de Pietroasele, dar si celor care vor o experienta inedita”, afirma Daniela Rosca, administrator al pensiunii „La Butoaie”.

Grupurile de turisti pot lua parte la degustari pe „Drumul Cramelor buzoiene” in urmatoarele locatii: Statiunea de cercetari Pietroasa, Vinarte, Pensiunea „La Butoaie”, Crama „LacertA” (FintestiNaeni), Domeniile Sahateni, Domeniile Franco-Romane (Sahateni), Crama Bucur.

Teritoriul GAL „Drumul Vinului” din judetul Buzau acopera o suprafata de 639,95 de kilometri patrati, avand 44.713 de locuitori. Comunele care fac parte din GAL „Drumul Vinului” sunt Breaza, Costesti, Gheraseni, Gura Vadului (judetul Prahova), Merei, Naeni, Pietroasele, Sahateni, Stalpu, Ulmeni si Vernesti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE