Topul judetelor cu cele mai multe produse traditionale inregistrate in 2015: ghid de bune practici privind atestarea produselor traditionale

Facebook
Twitter

Doar 421 de produse au fost atestate ca produse traditionale, in baza ordinului nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor traditionale, cele mai multe produse atestate in 2015 fiind inregistrate in judetul Brasov.

Anul acesta, au fost inregistrate in Registrul national al produselor traditionale (RNPT) 112 produse traditionale, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii (MADR). Cele mai multe sunt din judetul Brasov – 27, iar pe lista se regasesc bunatati ca carnati de berbecut, pastrama de porc, slanina de casa afumata sau fiarta, carnati picanti, ceafa afumata, piept ardelenesc, caltabos sau toba de casa Dumbrava, pastrav afumat Bucegi-la Ilie, toba, caltabos, slanina afumata, pastrami de porc, carnati sau pastrama de oaie Caciula si carnati de oaie si vitel  de la „Ferma Istrate”.

Judetul Maramures ocupa locul al doilea, in topul judetelor cu cele mai multe produse traditionale atestate de MADR, respectiv 22. Printre acestea se regasesc numeroase bauturi spirtoase ca palinca de mere sau de pere ori horinca de prune Filip din Laschia, costita si slanina afumata „tomoioaga” de  Viseu, branza telemea sau cascavalul Ungur de Preluca, sirop de catina miorița, sarmale maramuresene sau placinte maramuresene ca la Ancuta.

Si producatorii din judetul Alba au inregistrat numeroase produse traditionale anul acesta, respectiv 17, ca telemeaua, casul dulce sau sarat Montana, painea de casa sau painea batuta de coaja Botezan, colacul de casa sau prajitura taraneasca, placinta cu branza in foi si checul de casa Tausan, dulceturile de merisoare, de piersici  si de afine Domnita.

Ghid de bune practici privind atestarea produselor traditionale

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini care se intocmeste de catre operatorul economic. Acest document este elementul principal din cadrul documentatiei pe care un producator trebuie sa o intocmeasca pentru a-si atesta un produs traditional. Este foarte important sa fie respectate toate prevederile din actul normativ care reglementeaza sectorul produselor traditionale.

In vederea unei evaluari cat mai bune este de preferat ca cei care intocmesc si redacteaza acest document sa respecte urmatoarele reguli:

  • titlurile se vor scrie cu litere mari, fontul Times New Roman, marimea 12, bolduit;
  • fiecare sectiune corespunzatoare unei litere din Articolul 6, referitor la continutul Caietului de sarcini, se va nota cu litera corespunzatoare, de exemplu: a) NUMELE PRODUSULUI (litere mari, fontul Times New Roman, marimea 12, bolduit)
  • se vor folosi caractere cu diacritice;
  • se vor folosi alineate la inceputul unor sectiuni noi;
  • caietul de sarcini care nu va avea un aspect corespunzator, coerenta in exprimare sau va contine greseli gramaticale sau de exprimare nu va fi supus evaluarii de catre personalul din administratia agricola locala si centrala;
  • volumul caietului de sarcini nu este o cerinta a Ordinului 724/2013 de aceea este preferabil ca informatia sa fie cât mai concisa si sa raspunda strict cerintelor obligatorii din ordinul anterior amintit.

Caietul de sarcini trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele elemente:

  • Numele produsului
  • Descrierea produsului (aspect, consistent, culoare, gust, aroma, miros, caracteristici fizico-chimice etc.)
  • Descrierea caracteristicilor materiilor prime
  • Descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite in procesul de fabricatie
  • Descrierea metodei de productie
  • Descrierea elementelor specifice privind ambalarea
  • Descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit
  • Cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii produsului
  • Capacitatea de productie realizata
  • Date, inscrisuri, referinte bibliografice cu referire la vechimea produsului

Procedura de atestare a produselor traditionale

  • PASUL 1 – Depunerea documentatiei la D.A.J sau Directia Agricola a Municipiului Bucuresti

Cererea de inregistrare a produsului traditional, impreuna cu documentatia aferenta se depun de solicitant la Directia pentru Agricultura Judeteana sau a Municipiului Bucuresti, in raza caruia se realizeaza produsul traditional.

  • PASUL 2 – Verificarea documentatiei de catre specialistii D.A.J. sau Mun. Bucuresti

Reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii in domeniu (specialist sectorul industrie alimentara- produse traditionale) din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene sau a Municipiului Bucuresti, verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor ordinului 724/2013 si comunica in scris solicitantului.

  • PASUL 3 – Verificarea la locul de productie a datelor din documentatie

Reprezentantii imputerniciti (specialist inspectie industrie alimentara) din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in aceasta (modul de preparare a produsului, echipamentele de productie folosite, spatiul destinat productiei etc).

Este foarte important ca verificarea sa se faca in perioada care este definita in caietul de sarcini ca fiind intervalul de producere a produsului propus pentru atestare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE