Termenul pentru atestarea produselor tradiționale va fi prelungit până pe 30 noiembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Termenul pentru atestarea produselor tradiționale conform noii legislații va fi prelungit, cel mai probabil până pe 30 noiembrie 2014, a declarat, luni, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

“Pregătim ordinul pentru prelungirea termenului privind atestarea produselor tradiționale conform noii legislații, cel mai probabil până la 30 noiembrie. Deocamdată foarte puțini producători și-au reatestat produsele, iar data limită este 11 septembrie”, a precizat Constantin, pentru Agerpres.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat până în prezent 116 produse tradiționale, dar a respins alte 119 documentații pentru că nu îndeplineau condițiile din domeniu. Numărul dosarelor depuse a ajuns la 235.

Legislația din acest sector nu a mai fost modificată din 2004 și din acest motiv a apărut Ordinul comun 724/2013 al MADR, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care a fost publicat în data de 11 noiembrie 2013 în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare o lună mai târziu.

Data limită până când mai pot fi atestate produsele tradiționale, conform noii legislații, este 11 septembrie 2014. Acest sistem de înregistrare este unul voluntar, netaxabil și nu beneficiază de protecție națională sau comunitară.

Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor tradiționale a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui singur an. Dacă în 2005 au fost înregistrate la MADR 280 de produse, numai în anul 2011, numărul acestora a explodat până la 1.050.

La finele lui 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiționale și era, probabil, țara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană.

Singurul produs tradițional românesc care a obținut certificarea de Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivel european este Magiunul de prune Topoloveni. Această distincție a fost obținută din 7 aprilie 2011.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE