Subvenție de 5.000 de lei pentru achiziționarea de juninci și berbeci de rasă. Dosarele se pot depune până pe data de 10 noiembrie

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a îndemnat fermierii să cumpere juninci și berbeci pentru îmbunătățirea materialului genetic al animalelor, menționând că Guvernul subvenționează 50% din costuri.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, subventia se cifrează la 5.000 de lei pe cap de animal de rasă, iar fermierii care vor să beneficieze de acest ajutor pot depune dosarele până pe data de 10 noiembrie 2014. Daniel Constantin a declarat că Guvernul oferă, astfel, o mână de ajutor fermierilor pentru a putea crește numărul și performanțele animalelor și a putea accesa mai ușor fondurile puse la dispoziția lor prin diverse programe.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus că subvențiile APIA în sectorul zootehnic și vegetal vor crește semnificativ în perioada 2015-2020, însă și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că țara noastră continuă să fie „un exportator de materie primă”, prin urmare pe viitor vor fi stimulate mai mult investițiile pe partea de procesare și de „integrare a producției”.

Daniel Constantin a afirmat că MADR va căuta soluții pentru a-i ajuta pe fermierii care au avut pierderi din cauza bolii limbii albastre, menționând că cei mai afectați nu au fost crescatorii de bovine, ci cei de ovine care exportau în țările arabe.

Fermierii s-au plâns de prețul mic de achiziție a laptelui și au solicitat scăderea TVA la lapte și produsele din lapte, însă ministrul Agriculturii le-a spus că, deși măsura este dorită de Guvern, o decizie va putea fi luată doar după evaluarea corectă a impactului asupra bugetului de stat.

Daniel Constantin a vorbit și despre ajutoarele de care ar putea beneficia cultivatorii de cartofi începând de anul viitor, propunerea fiind de 960 de euro pe hectar la cartofii de sămânță și 760 de euro pe hectar la cartoful de consum.

El a afirmat că una dintre cele mai importante realizări ale Ministerului Agriculturii în mandatul său este faptul că subvențiile APIA s-au plătit la timp, în acest an APIA trimițând deja în conturile fermierilor sumele aferente suprafețelor cultivate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE