Producătorii români în goana atestării produselor tradiționale. Vezi situația la zi

Facebook
Twitter

Înainte de intrarea în vigoare a noii legislații pentru atestarea produselor tradiționale, România avea înregistrate 4.400 de astfel de produse tradiționale și era, probabil, în Uniunea Europeană, țara cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel național.

„Până în prezent au fost atestate 209 produse tradiționale și mai avem în lucru încă 90 de dosare, dar am respins alte 130 de documentații. Termenul până la care producătorii cu atestate vechi mai pot depune dosare pe noua legislație este 30 noiembrie 2014. Cu toate acestea, și după această dată alți producători care vor să își înregistreze un produs la Ministerul Agriculturii, ca fiind produs tradițional, pot să o facă. Este un proces în derulare. Noi am avut în această perioadă foarte multe întâlniri în țară cu producătorii pentru a-i ajuta să vină să depună cât mai repede dosarele pentru atestare, dar mai mult nu putem face, nu putem să depunem documentații în locul lor. Le-am spus de multe ori că în 9 luni făceam și un copil, iar ei nu sunt în stare să vină cu un caiet de sarcini”, a declarat pentru AGERPRES Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Produse tradiționale atestate: carne, lactate, fructe, pâine, pește, băuturi alcoolice, siropuri, dulcețuri 

România deține un singur produs certificat european prin indicația geografică protejată (IGP), respectiv Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte două produse demersurile sunt destul de avansate în vederea obținerii recunoașterii denumirii de origine protejată (DOP), respectiv pentru Telemeaua de Ibănești și Pește Novac afumat de Țara Bârsei.

Specialiștii MADR consideră că România va avea oportunități enorme pe piața europeană, dacă va reuși să obțină protecție pentru cât mai multe produse tradiționale, oportunități legate de piață sau pentru obținerea finanțărilor pentru promovare.

Potrivit datelor MADR, la nivel european, Italia și Franța dețin supremația cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, țară care a intrat în UE 2007, odată cu România, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejată (DOP) și 11 cu indicație geografică protejată (IGP). Conform legislației europene, produsele tradiționale mai pot obține protecție ca specialitate tradițională garantată (STG).

La nivel mondial, sunt garantate 1.427 de produse tradiționale din care în Uniunea Europeană sunt 1.404 produse. Cele mai multe produse protejate, după Italia și Franța, se regăsesc în Spania — 205, Portugalia — 139, Grecia — 106 și Germania — 96.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE