Morărescu, MADR: Am respins peste 50 de dosare privind atestarea produselor tradiționale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii pare decis să curețe piața de falsele produse tradiționale, astfel că, după intrarea în vigoare a noilor norme, doar 21 de dosare au fost aprobate și peste 51 respinse.

„Regulile de selecție și înregistrare sunt mult mai dure”, rezumă, simplu, dr. ing. Viorel Morărescu, șeful Direcţiei Generale de Industrie Alimentară din cadrul MADR, pentru stiriagricole.ro motivele care au stat la baza deciziilor de respingere.

Astfel, din zecile de dosare primite, doar 21 au fost avizate pozitiv. Primul produs încris în Registrul  naţional al produselor tradiţionale (RNPT) este pâinea tradițională Adriana, produsă la Brașov. Dealtfel, din cele 21 de produse, cinci sunt pâini produse după metode tradiționale. Spre exemplu, Mihail Bodoșca din Covasna a înregistrat pâinea secuiască de casă cu cartofi, în vreme ce pe poziția a treia din RNPT găsim pita pe vatră bătută de Sântimbru, urmată de alte specialități din aceeași localitate, ca pita neagră integrală sau pita împletită în tavă.

Dacă analizăm datele din RNPT observăm că producătorul Matiaș din Sâmtimbru, Alba, se numără printre cei care au printre cele mai multe produse tradiționale atestate după noile reguli. Pitelor li se adaugă în listă pupuri de Sâmtimbru, colacul de Sâmtimbru și batonul cu miere de Sâmtimbru.

Alături de produsele de panificație, în RNPT găsim și produse din carne, cum sunt micii de casă, pieptul de porc crud afumat, toba de casă, leibărul de casă sau mușchiul țărănesc. Acestea au fost înregistrate de producătorul SC Produse Tradiţionale Gabioti din satul Pleșcoi, comuna Berca, județul Buzău.

Brașovenii nu s-au lăsat mai prejos și au înclus în Registrul naţional al produselor tradiţionale cârnații de porc, cașul, brânza de burduf, mușchiul de porc afumat, urda, slănina afumată și brânza telemea. Producătorul care a reușit să obțină toate avizele este Elena Drăgoiu, din Snirnea. Dealtfel, Elena Drăgoiu este în prezent producătorul cu cele mai multe produse tradiționale înscrise în Registrul naţional al produselor tradiţionale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE