Târg de produse tradiționale și ecologice din Argeș și Muscel, la Ministerul Agriculturii

Facebook
Twitter

În perioada 23-24 august 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiționale și ecologice, intitulat „Zilele Argeșului și Muscelului”.

Evenimentul, care se va desfășura în curtea instituției între orele 9:00 şi 18:00, este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, și va reuni unii dintre cei mai reprezentativi producători de profil și meșteri populari din zona Argeș-Muscel. Vizitatorii vor putea alege produse de calitate, cum sunt urda, brânza de burduf, cașcavalul și cașul afumat, mușchiulețul afumat, cârnaţii tradiţionali afumaţi, şunca și ceafa de porc afumate, pastrama de oaie, țuica de prune și rachiurile din fructe, dulceaţa și siropurile de zmeură, afine, mure, fragi, vișine sau de nuci verzi și zacusca de vinete.

De la târg nu va lipsi magiunul de Topoloveni, singurul produs tradițional românesc înregistrat la nivel european, dar nici pastrama de oaie, cârnaţii, urda, brânza de burduf, caşcavalul produse de SC INSTANT ECLIPS SRL din Curtea De Argeș. Gheorghe Lițoi va aduce la târg  mușchi afumat, cârnaţi, urdă, brânză de burduf, caşcaval afumat, caş afumat, unt tocmai din Stoenești.

SC AGROFOREST INTERNAŢIONAL COMPANY SRL și producătorul Florescu Emil din Cuca vor expune țuica de Morăreşti și rachiuri din fructe, la concurență cu SC SLĂNIC MUSCEL AGROINDUSTRIAL SRL din Aninoasa, care vine tot cu țuică de prune, rachiuri din fructe, dar și cu dulceaţă de zmeură, dulceaţă de afine, dulceaţă de mure, dulceaţă de fragi, sirop de zmeură, sirop de afine, sirop de fragi, dulceaţă de nuci verzi.

Ștefan Ioniță a lăsat Bucureștiul și s-a retras pe dealurile de la Brădet, în județul Argeș, unde crește vaci, iar din laptele lor face cașcaval tradițional, pe care îl servește clienților care vin la pensiunea lui sau îl vinde. Acum, el va aduce la târgul „Zilele Argeșului și Muscelului”, organizat de MADR, mușchi afumat, cârnaţi tradiţionali afumaţi, urdă, brânză de burduf, caşcaval afumat, caş afumat, şuncă de porc afumată, ceafă de porc afumată.

Constantin Pîslaru din Negrești, Colac Lucian din Stolnici, Georgiana Ivana și Stan Vasile își vor aștepta mușterii cu produse apicole. Totodată, SC ALEX & THEO PARTY SRL aduce din Câmpulung cozonac cu nucă, chec de casă cu cacao, prăjitură de casă, covrigi musceleni cu ou, iar SC SERE AGROSOLAR MIHĂEŞTI SRL din Mihăiești se prezintă cu dulceaţă de zmeură, dulceaţă de vişine, dulceaţă de nuci, dulceaţă de fragi, sirop de zmeură, sirop de fragi, zacuscă de vinete.

O prezență mai puțin obișnuită la târgul „Zilele Argeșului și Muscelului”, organizat de MADR, este Mănăstirea Aninoasa, care se prezintă cu cașcaval afumat, telemea de vacă, miere și siropuri de fructe.

SC BRĂDET SRL aduce la târg Cașcaval Brădet, Brânză de burduf Brădet,Telemea mixtă Brădet. Și Ion Săvescu îi va îmbia pe clienți cu cașcaval afumat, brânză de burduf, telemea de oaie, urdă sărată, țuică de prune, pastramă de oaie. Totodată, Marius Pandelică vine la târgul dedicat producătorilor tradiționali cu pastramă de oaie, cârnaţi de porc afumaţi, fleică de porc afumată, mușchi de porc afumat, pulpă de porc afumată, toate pregătite după rețetele din Popești.

Iar pentru ca masa de duminică să fie completă, de la târg nu vor lipsi nici legumele proaspete ale lui Vasile Șoloiu din Leordeni, nici fructele de pădure aduse de Mihail Ungurenuș din Corbi.

De la târgul intitulat „Zilele Argeșului și Muscelului”, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, nu vor lipsi nici meșterii populari. Familia Gheorghe şi Elena Mateescu, din Curtea de Argeș, au transformat meşteşugul într-o mică afacere, însă nu pentru bani, ci din vocaţie şi dorința de a lăsa în urma lor un tezaur impresionant de iconografie, păpuși și costume naționale. Sculptorul Nicolae Ioana din Stâlpeni transformă bucăţi de lemn în adevărate opere de artă, cele mai multe dintre personajele sale fiind inspirate din lumea satului argeşean. Cu mare pasiune, meşterul popular Cătălin Manda sculptează din lemnul de tei cruci, icoane, candele şi lăzi de zestre, toate încrustate cu motive tradiţionale.

Alături de ei, va fi prezent și unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din România, Ioan Rodoș, care a reușit să ducă simbolul comunei Nucșoara dincolo de granițele țării, fiind apreciat de europarlamentarii de la Bruxelles pentru creațiile sale unicat. Mâinile măiestre ale artizanilor care au fondat cooperativa meșteșugărească ARGCOMS SCM modelează și înnobilează lutul, dau viață multicolorelor ornamente pentru pomul de Crăciun, șlefuiesc lemnul secularelor păduri de pe munții și dealurile ce înconjoară Curtea de Argeș. Ioan Nicolescu, din Coșești, vine la târg cu obiecte din lemn: butoaie si găleți.

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de soliștii Ansamblului folcloric „Dorul” şi ai Orchestrei „Doina Argeşului”, aparținând Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE