septembrie 26, 2022

Tămâioasa lui Mihai Anghel a luat medalie de aur la Muscats du Monde 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vinul Tămâioasă Românească 2013 – Domeniul Coroanei Segarcea a fost premiat cu medalia de aur la competiţia „Muscats du Monde 2014” a celor mai bune vinuri din lume obţinute din soiul Muscat, desfăşurată la începutul lunii iulie în sudul Franţei.

La acelaşi concurs, Tămâioasa Românească Zestrea 2011 – Murfatlar România a primit medalia de argint, potrivit www.muscats-du-monde.com.

Tămâioasa Românească este un soi provenit în urmă cu 2000 de ani din sudul Greciei, din care se obţin vinuri albe cu nuanţe între galben auriu şi chihlimbariu, aromate şi de regulă dulci. Strugurii din care se face acest vin acumulează în mod uzual 240-260 grame pe litru de zaharuri. Aceste vinuri au o aromă bogată de flori de tei şi de salcâm, iar prin învechire la sticlă vinul capătă o aromă de fagure de miere.

Soiul Tămâioasa Românească face parte din familia Muscat care cuprinde mai multe varietăţi – Muscat Ottonel, Muscat de Frontignan şi Muscat de Hamburg (struguri negri), răspândite în special în zona Mediteraneană.

Rolul domeniilor Segarcea era de a susține financiar Casa Regală și de a constitui centre de implementare și răspândire a tehnicilor agricole de ultimă oră ale vremii. După o jumătate de secol de comunism care a modificat profund arhitectura plantației, centralizând suprafețele cultivate și favorizând productivitatea în detrimentul calității, după o perioadă post-comunistă de nepăsare, Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat chiar de ziua regalității, pe 10 mai 2002, de familia Anghel.

La „Muscats du Monde 2014” au participat vinuri din 23 de ţări. Experții au degustat peste 230 de mostre, fiind în final recompensate cu medalii de aur 25 de vinuri, în vrem ce medaliile de argint au ajuns la 48 de vinuri. Vinurile din Franța, patria muscatului, au primit cinci medalii de aur și 21 de argint. Trei vinuri franțuzești au intrat în top zece.

De asemenea, de pe Bătrânul Continent, s-au evidențiat vinurile din Spania, Italia, Bulgaria și Portugalia, care au câștigat numeroase medalii. Din afara Europei, au fost recompensate vinurile din Africa de Sud, Australia și Brazilia. Totodată, și vinurile din Elveția, Rusia, Statele Unite și România au ajuns la o calitate excelentă, potrivit organizatorilor „Muscats du Monde 2014”.

Top 10 „Muscats du Monde 2014”:

 1. Societa agricole Vignalta (Italia) – Colli Euganei Fior d’Arancio Doc – Alpianae – Passito 2011
 2. Bodega Coop. Sant Vicent Ferrer de Teulada (Spania) – Alicante Do – Teulada Moscatel Reserva
 3. Morris Wines (Australia) – Morris Cellar Reserve Grand Liqueur Muscat
 4. Lvk – Vinprom Ltd Ad Targovishte (Bulgaria) – Muscat Dessert Wine 2012
 5. Morris Wines (Australia) – Morris Black Label Rutherglen Liqueur Muscat
 6. Bodegas Ochoa (Spania) – Navarra Do – Ochoa Moscatel Vendimia Tardia 2013
 7. Cave de Die Jaillance (Franța) – Clairette de Die Tradition Vin Bio Jaillance
 8. Distell (Africa de Sud) – Nederburg Private Bin Eminence 2011
 9. Cherubino Valsangiacomo (Spania) – Valencia Do – Vino de Licor Raïm Moscatel Cuva Vella 1980
 10. Gross & Fils (Franța) – Alsace Grand Cru – Vendanges Tardives Muscat Golbert 2009
 11. Les Vignerons de Baixas – Vignobles Dom Brial (Franța) – Muscat de Rivesaltes – Château les Pins 2006
 12. Bacalhoa-Vinhos de Portugal – Bacalhoa – Setubal Do – Moscatel Roxo Superior 2002

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE