Subventii pentru instalarea de panouri solare: conditiile de acordare a banilor se modifica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Mediului a emis recent un ordin pentru modificarea ghidului de finantare aferent programului Casa Verde Fotovoltaice, iar noile schimbari urmaresc simplificarea procesului de decontare a cheltuielilor si de instalare a panourilor solare, dar si evitarea blocajelor.

„Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte buna, implementata insa cu deficiente majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am gasit acest program intr-un blocaj total. In prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar cca 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Ghidul initial a fost gandit atat de restrictiv si limitativ, incat cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate in baza acestuia. Asadar, am decis modificarea ghidului de finantare, flexibilizarea acestuia, astfel incat beneficiarii sa isi poata primi banii. Acum nu mai exista niciun impediment pentru executarea lucrarilor si transmiterea cererilor de decontare si ii invitam pe toti beneficiarii sa finalizeze acest proces”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

De ce s-a decis prelungirea termenului pentru implementarea proiectelor?

Ordinul de ministru publicat in Monitorul Oficial luni, 1 februarie 2021 si prevede prelungirea termenului in care trebuie implementat proiectul cu 4 luni (de la 8 la 12 luni).

„In contextul pandemiei aparute la nivel mondial, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar si a posibilelor intarzieri in procedurile specifice obtinerii Avizelor tehnice de racordare si altor documente necesare, s-a constatat faptul ca termenul de 8 luni pentru implementarea proiectelor ar putea fi insuficient, astfel incat consideram oportuna prelungirea acestuia cu 4 luni, respectiv termenul de implementare sa fie de 12 luni”, spun reprezentantii MAP.

Care sunt schimbarile aduse de noul program?

O alta prevedere este reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice intre instalatorii validati, in baza optiunii exprimate a beneficiarilor si permiterea instalarii unor sisteme cu putere superioara celei solicitate prin cererea de finantare si aprobate de AFM.

Alta prevedere este aceea ca, in conditiile in care tehnologia din domeniul energetic evolueaza intr-un ritm accelerat, fiind dezvoltate echipamente care ofera solutii inteligente prin inglobarea functiilor mai multor echipamente, a fost stabilita flexibilizarea ghidului prin introducerea unor prevederi care sa permita acceptarea sistemelor de panouri fovotoltaice care indeplinesc conditiile prevazute de Program in ceea ce priveste producerea energiei si colectarea datelor privind cantitatea produsa cu un minim de componente.

Potrivit noilor prevederi, este permisa modificarea amplasamentului prin montarea panourilor in incinta proprietatii, indiferent de loc (daca a solicitat montarea pe cladire si doreste montarea pe alta cladire, daca a solicitat montarea pe cladire si doreste montarea pe teren, etc). Cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicatiei informatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE