Aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine, informeaza un studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, potrivit Economica.net.

Cercetarea realizata pentru oficialii de la Bruxelles atrage atentia ca Romania este unul dintre statele care au vandut cele mai mari suprafete de teren agricol strainilor din alte tari europene, dar si din afara spatiului comunitar.

Chiar daca nu beneficiaza de date oficiale despre acest fenomen, autorii studiului noteaza ca in jur de 20%-30% din terenul arabil al tarii apartine cetatenilor straini din UE, in timp ce alte 10% apartin unor persoane rezidente in alte state decat cele UE.

Mai exact, circa 5,3 milioane de hectare, din cele 13,3 milioane de hectare ale Romaniei, sunt exploatate de straini, conform estimarilor realizate de Transnational Institute. Acestia scriu ca numai in judetul Timis exista la ora actuala circa 150.000 de hectare de teren arabil, adica o treime din total, care sunt exploatate de mai multe companii italiene.

In acest context, merita de precizat faptul ca Romania, conform negocierilor pentru aderarea la UE, si-a luat angajamentul sa liberalizeze piata funciara incepand cu 1 ianuarie 2014. De la acea data, cetatenii straini au putut cumpara teren in Romania si pe persoana fizica, mai noteaza sursa citata.

Terenuri agricole luate cu forta

Desi nu se poate generaliza, exista cateva cazuri punctuale in care achizitiile de teren facute de straini s-au bazat pe documente false. In cadrul studiului se noteaza ca gigantul financiar Rabobank ar fi cumparat terenuri agricole de la tarani cu forta si chiar cu amenintari, conform unei investigatii realizate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si publicata de EU Observer.

Pana in prezent, Rabobank a cumparat peste 21.000 de hectare de teren arabil in Romania incepand cu 2011. Conform planului sau investitii, compania ar urma sa aiba un profit, in urmatorii 15 ani, de peste 900 de milioane de euro, potrivit EU Observer.

Studiul mai scrie ca efectele acestor achizitii de terenuri au efecte directe asupra somajului ducand la cresterea numarului de persoane care nu isi pot gasi un loc de munca, mai ales daca au domiciliul intr-o zona exclusiv rurala. Spre exemplu, Genagricola, divizia pentru agricultura a Generali, care controleaza 4.500 de hectare de teren in Romania, a generat doar 62 de joburi in 2013.

De altfel, Romania se regaseste pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste ponderea populatiei ocupate in agricultura, la mare distanta de alte state europene, conform INS. Anul trecut, Romania a avut o pondere a populatiei ocupate in agricultura de 25,4%, primul loc din Uniunea Europeana, la o distanta considerabila de urmatoarele state clasate: Grecia (13,0%) si Polonia (11,2%).