Situatie dramatica pentru „Oieria Palas”: cercetatorii lucreaza fara bani, in frig si amenintati cu intreruperea energiei electrice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De mai bine de 13 ani, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor din Constanta, denumit si „Oieria Palas”, se zbate pentru supravietuire, desi aici au fost create si omologate cu succes patru rase de oi, apreciate de majoritatea crescatorilor romani. In prezent, cercetatorii institutului lucreaza fara bani, in frig si amenintati in fiecare zi cu intreruperea energiei electrice si a apei, din cauza datoriilor. O posibila rezolvare a acestei situatii ar putea veni din partea Ministerului Agriculturii, care si-a anuntat intentia de a prelua in subordinea sa „Oieria Palas”.

„Pentru noi, o asemenea sustinere ar fi extrem de importanta, mai ales ca suntem o unitate de interes si utilitate publica. Economic, suntem intr-o situatie dramatica. Din 2002, de cand s-a terminat programul Orizont, institutul nu a mai primit niciun leu de la bugetul de stat. In mod normal, conform legii 45/2009 trebuia sa fim finantati de la bugetul Ministerului Agriculturii, dar nici acest lucru nu s-a intamplat. Domnul Constantin a facut afirmatii cu privire la faptul ca intentioneaza sa ia in subordinea MADR Institutul Palas. Nu s-a petrecut nimic concret pana la aceasta data”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Radu Raducu, directorul Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor (ICDCOCP) din Constanta.

Pentru a putea functiona mai departe, Institutul a fost nevoit incepand cu 2002 sa se autofinanteze prin proiectele de cercetare. Cu toate acestea, dupa circa sapte ani numarul contractelor de cercetare s-a diminuat puternic.

„Principala noastra sursa de finantare, dupa 2002, au fost proiectele de cercetare. Din 2008 insa, numarul lor s-a diminuat mult, inclusiv fondurile contractate, cu circa 50%. Mai mult decat atat, in 2009 ele s-au diminuat cu pana la 75%. Asta in conditiile in care activitatile noastre de cercetare au ramas aceleasi”, mai afirma directorul Institutului Palas.

In prezent, datoriile acumulate de „Oieria Palas”, fara a pune la calcul dobanzile si penalitatile, se ridica la 1,7 milioane de lei.

„Stam in frig, amenintati ca ni se taie energia electrica, ni se intrerupe apa pentru ca n-am platit furnizorii. Avem salarii neplatite la cercetatori din lunile mai-iunie 2014. Din cauza asta, nici datoriile la buget nu au fost platite”, a mai precizat directorul Radu Raducu.

La Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor din Constanta au fost omologate, in 2010 si 2012, doua rase de oi extrem de apreciate de crescatorii de mioare din Romania. Mai mult decat atat, in pofida situatiei economice extrem de dificile, „Oieria Palas” lucreaza si acum la omologarea unei noi rase romanesti de oi.

„Dupa o munca de mai bine de 30 de ani, am omologat in 2010 si 2012 doua rase de oi, Palas pentru carne si pentru lapte, care au fost deosebit de bine primite de crescatori. Sunt rase care pot concura cu cele din alte tari. Acum lucram la omologarea unei noi rase romanesti cu prolificitate ridicata, o adevarata bijuterie. Are o capacitate de carne importanta, precum si o capacitate lactogena foarte buna, de circa 2-3 ori mai mult decat o rasa obisnuita”, explica directorul Radu Raducu.

In prezent, in cadrul Institutului de Cercetare Palas din Constanta lucreaza 70 de oameni, 15 dintre ei fiind cercetatori. De asemenea, Oieria Palas are un efectiv de circa 2.500 de ovine si caprine. „Avem in administrare o suprafata de 500 de hectare de teren. Problema e ca se afla intr-o zona extrem de secetoasa si noi nu avem capacitatea sa irigam. Suntem intr-o criza a furajelor”, a mai mentionat directorul Radu Raducu.

Ministerul Agriculturii a anuntat public ca intentioneaza sa ia in subordinea MADR doua institute de cercetare, Palas si ISPIF, pentru a le sterge datoriile istorice si pentru a le pune pe „fagasul normal”.

„Avem doua obiective imediate. In primul rand, institutul Palas pe care vrem sa il trecem in subordinea ministerului, sa ii stergem din datorii si sa il repunem fagasul normal si in al doilea rand Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare. Acolo chiar avem nevoie, lucram in acest moment cu cei care sunt specialisti pe zona aceasta, la zona de proiectare, de extindere si reabilitare a sistemului de irigatii. Avem un nucleu de specialisti extrem de important”, a anuntat recent Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a subliniat totodata ca sunt probleme la toate institutele de cercetare din agricultura pentru ca au datorii istorice, insa acestea sa afla in subordinea Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS).

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas se afla din punct de vedere stiintific in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” si coordoneaza la nivel national activitatea de cercetare din domeniul cresterii ovinelor si caprinelor colaborand cu cinci statiuni de cercetare de profil si anume: SCDCOC Secuieni-Bacau, SCDCOC Reghin-Mures, SCDCOC Caransebes, SCDCOC Bilciuresti si SCDCOC Popauti si cu Universitatile de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj- Napoca.

ICDCOC Palas si cele cinci statiuni au in administrare o suprafata de 3 000 ha si un efectiv total de 6 000 ovine si caprine pe care se executa proiectele de cercetare. Activitatea de cercetare a institutului se desfasoara in cadrul a patru domenii principale si anume: genetica si ameliorare, reproductie, nutritie si tehnologii de crestere si exploatare a ovinelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE