Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii si comisar european, desemnat pentru functia de premier al Romaniei

Facebook
Twitter

Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii si comisar european, a fost propus de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru functia de premier, informeaza Mediafax.

„Imi voi concentra atentia si energia pentru a-mi forma echipa atat din punct de vedere al persoanelor, cat si al conceputului de program de guvernare”, a declarat Dacian Ciolos, dupa desemnarea sa.

La randul sau, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca in fruntea Executivului „este nevoie de un prim-ministru tehnocrat, o persoana curata, care sa nu fi fost implicata in vreun scandal”.

„Este nevoie de partide fara corupti, este nevoie ca partidele sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze peroane suspectate de coruptie. Avem nevoie de intarirea statului de drept. Pariidele au inteles care este miza si ca este nevoie sa gasim impreuna o solutie. Aceasta solutie o vad eu intr-un guvern tehnocrat. Am convingerea ca este calea corecta in urmatorul an, pana la alegerile parlamentare. Tinand cont de toate astea il desemnez pe Dacian Ciolos drept premier”, a spus Klaus Iohannis.

De profesie inginer agronom, Dacian Ciolos a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterina din Cluj, potrivit CV-ului sau.

Intre anii 1996-2006, a urmat studii de masterat si de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franta).

Dacian Ciolos a fost consultant pe probleme de analiza socio-economica pentru proiectul de dezvoltare agricola si rurala in judetul Arges (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles — divizia de dezvoltare rurala — si responsabil cu pregatirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurala in judetul Arges (1998—1999), coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola (1999-2001), task manager in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania (2002-2003).

De asemenea, Dacian Ciolos a fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

In perioada mai-octombrie 2007, Dacian Ciolos a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Timp de un an de zile, Dacian Ciolos a ocupat functia si de ministru al Agriculturii in timpul Guvernului Tariceanu, din octombrie 2007 pana in decembrie 2008. Ulterior, Dacian Ciolos a fost si comisar european timp de cinci ani.

Recent, Dacian Ciolos a fost numit de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in functia de consilier special privind siguranta alimentara internationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE