Sprijin mai mic in 2022 pentru crescatorii de bovine. Care este cauza?

Facebook
Twitter

Ajutorul de stat Covid 2022, destinat crescatorilor de bovine ar putea fi diminuat in acest an. Numarul de animale inscrise in program a crescut cu peste 42.000 fata de 2021, lucru ce a dus la scaderea sumei de bani pe care o va incasa fiecare crescator, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca, in prezent, numarul de beneficiari care au cerut acest ajutor se ridica la 92.103, iar cel al animalelor inscrise in program la 1.342.340, revenind astfel un cuantum de 126,83 lei/cap de vaca.

Anul trecut a fost acordata o suma de 140,37 lei/cap de vaca pentru 1.301.582 de animale, in timp ce numarul beneficiarilor era de 93.006. In 2020, sprijinul Covid a fost intr-adevar de patru ori mai mare, de 484,09 lei/cap de vaca, insa numarul de animale pentru care s-a acordat acest ajutor a fost de aproape 12 ori mai mic, respectiv 109.147, iar cel al beneficiarilor de 537.

Citeste si: Ministrul Chesnoiu lauda PNS: un document echilibrat, care va sustine tranzitia

„Nu stim cat va fi cuantumul final astazi, dar noi trebuie sa ne uitam la un complex de masuri pe care le-am luat, pentru ca pe langa sprijinul Covid, unde am majorat alocarea fata de anul trecut, am marit de aproape sase ori suma alocata pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT).

Daca sumele din Covid le cumulam cu sumele din ANT, veti vedea ca suma pe care a primit-o un crescator de bovine este de peste o suta de euro pe cap de animal, ceea ce este un sprijin pe care statul a reusit sa il aloce.

Tin foarte mult la fermieri, tin foarte mult la crescatori, dar anul acesta s-a majorat si numarul de bovine.

A crescut cu peste 42.000 numarul de bovine inscrise in programul de sprijin si evident asta a condus la diminuarea sprijinului.

Dar sa nu uitam ca pe langa sectorul de bovine, anul acesta am acordat sprijin Covid si pentru cei din sectorul avicol si pentru cei din sectorul de crestere si ingrasare a porcilor, pentru ca sectoarele zootehnice cele mai afectate au fost acestea: sectorul bovin, sectorul avicol si sectorul suin, unde era evident nevoie de sprijin si am venit cu acest pachet”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

De asemenea, Chesnoiu a subliniat ca, pe pe langa ajutorul Covid si ANT-uri, crescatorii au la dispozitie in acest an si alte programe programe de sprijin, respectiv „granturile pe care le-am adus la dispozitia fermierilor” .

„Fermierii vor avea acces si la creditare pe pachetul Ucraina, dar evident vom continua si cu alte programe de sprijin pe care le avem prinse in programul de guvernare si in pachet.

Trebuie sa asiguram stabilitate unui fermier, daca doreste sa obtina o subventie cat mai mare ii putem intelege nevoia si dorinta, dar totusi trebuie sa asiguram echilibru intre toate sectoarele si sprijin pentru toti, astfel incat sa trecem cu bine peste aceasta perioada.

Eu am vorbit cu foarte multi fermieri si la finalul discutiilor spuneau ca au uitat de Ajutoarele Nationale Tranzitorii care se dau tot din bugetul national si „da, aveti dreptate”, daca le punem cap la cap a fost un un an in care sprijinul a fost mult mai important decat in anii precedenti”, a subliniat Chesnoiu.

In urma cu trei zile, Asociatia Forta Fermierilor (AFF) solicita Guvernului sa majoreze valoarea ajutorului de stat Covid 2022 la bovine pentru a permite supravietuirea acestor ferme, in conditiile in care acest ajutor, calculat la 126,83 de lei pe cap de bovina, „este mult sub asteptarile membrilor AFF si incomparabil mai mic decat cel de anul trecut”.

In ceea ce priveste Proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperatia Agricola, care a iscat deja o serie de reactii in spatiul public, seful MADR sustine ca o lege in Parlamentul Romaniei este facuta pentru a fi dezbatuta si daca aceasta nu aduna suficiente voturi, nu este adoptata, insa a precizat ca nu intelege atitudinea unor persoane publice care, pe baza unor informatii false, incearca sa induca in eroare opinia publica, fara niciun fel de argument si fara niciun fel de dovada.

Informatiile aparute in spatiul public aratau ca, odata cu modificarea acestei legi, ar putea sa devina membri cooperatori persoane juridice care au ponderea majoritara a veniturilor din alte sectoare non-agricole.

„O lege in Parlamentul Romaniei este facuta pentru a fi dezbatuta si daca ea nu aduna si nu atrage suficiente voturi pentru a fi adoptata, nu este adoptata.

Faptul ca unii vad intr-un fel lucrurile sau altfel, acesta este pana la urma rezultatul democratiei, acela al dezbaterii.

Modificarile acestea au venit ca urmare a cerintelor unor fermieri, care au spus ca vor sa integreze in cooperativa si anumite tipuri de servicii care in mod uzual nu sunt pe destinatii agricole. Spre exemplu, au venit fermieri si au spus ca vor sa faca impreuna un service prin care sa poata repara utilajele.

Ne e mult mai usor daca integram o astfel de activitate in cooperativa si deserveste interesele cooperativei noastre.

Sa ne intelegem: asocierea este un act benevol, un act in care mai multe entitati isi pun in comun anumite bunuri, anumite servicii, ca sa devina mai rezilienti si fiecare trebuie sa isi dea acceptul.

Daca sunt cinci fermieri sau o suta de fermieri intr-o cooperativa si nu vor sa atraga un membru din exterior, atunci cu siguranta nu-l vor atrage, pentru ca nu vor fi de acord.

E de ajuns sa citesti actul normativ, sa te duci la baza, sa intri pe codurile CAEN, sa-ti dai seama ca ceea ce au expus public unii n-are nicio legatura cu realitatea, pentru ca ei au luat clasificatia generala din codul CAEN de la INS si au zis ca vrem sa bagam vanzarea si repararea de motociclete fara sa se mai duca la clasa si la codurile CAEN aferente.

Daca aceasta lege nu va avea sustinere necesara, nu va trece. Pentru asta sunt legi: sa fie dezbatute.

Da, reinterpretarea si lipsa de cunoastere a unora mie nu-mi da incredere ca ei merg in directia cea buna.

O sa particip si personal la dezbaterile din Camera Deputatilor”, a explicat oficialul MADR.

Senatul a respins, in data de 14 iunie, cu 71 voturi „pentru”, unu „impotriva” si 24 de abtineri proiectul de modificare a Legii 566/2004 privind Cooperatia Agricola.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE