Natura pune la dispoziție cele mai bune soluții pentru a evita ca, ori de câte ori iarna prinde autoritățile nepregătite, drumurile să fie inundate de un ocean de ninsoare.
Anul acesta, autoritățile au pregătit 30 de milioane de lei pentru realizarea programului național de perdele forestiere pe drumurile naționale și pe autostrăzi. Prima etapă a lucrărilor este programată să înceapă în aprilie, potrivit ministrul delegat de resort, Lucia Varga.
„Avem 30 de milioane de lei în buget, prevăzuți pentru acest program de perdele forestiere. Eu sper ca noi să putem în luna aprilie să facem, deja, primele perdele forestiere, și să înțeleagă și proprietarii de terenuri să vină parte în proiect. De altfel, ei vor primi o rentă, conform legislației, de 10 ori prețul pe hectar, prețul mediu al masei lemnoase din anul respectiv, aproximativ 1.000 de lei pe an și pe hectar”, a spus Lucia Varga, citată de Agerpres.
Ministrul a explicat că, în prima etapă, vor fi realizate perdele în lungime de 870 de kilometri, din totalul de 1.700 de kilometri, iar programul se desfășoară pe o perioadă de cinci ani.
O altă soluție care poată fi adoptată este cea la care apelează de ani buni fermierii din anumite state americane. Conștienți că blocarea unui drum le poate genera pierderi enorme, care pot fi cu greu acoperite ulterior, fermierii americani nu recoltează culturile pe o rază de 2-3 metri de la marginea drumurilor spre inima lotului. Astfel, dacă vorbim de o cultură de porumb, fermierii nu taie primele 3-4 rânduri de coceni de la șosea.
În toamna acestui an, primarul din comuna vasluiană Viișoara, Liviu Pârciu, explica, simplu, cum din lipsă de bani, a trebuit să găsească o alternativă la parazăpezile metalice. Cum hoții de fier vechi bat toate drumurile, trebuia angajată o firmă care să le păzească. În loc să arunce banii pe fereastră, primarul a împușcat doi iepuri dintr-un foc: a curățat șanțurile comunale și a folosit crengile și arbuștii pentru a împleti, alături de colegii de la primărie, parazăpezi. 100% eco și gratis. Efortul celor din Viișoara nu este deloc de neglijat: împletiturile folosite ca parazăpezi sunt înalte de aproximativ 1,5 metri și sunt poziționate pe o distanță de peste doi kilometri de șosea.
Astăzi, comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis instituirea stării de alertă începând din 29 ianuarie, ora 15,00, și în județele Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea, având în vedere avertizarea de cod roșu de viscol, a anunțat premierul Victor Ponta în deschiderea comandamentului de iarnă reunit la Palatul Victoria.