Prognoza agrometeorologică: vremea se încălzeşte, umiditatea apropiată de nivelul optim

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit prognozei agrometeorologice realizate de ANM, în perioada 06– 12 februarie 2014 temperatura aerului va fi mai ridicată decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând sudul şi estul ţării, unde, în primele zile ale intervalului valorile termice din aer vor fi mai scăzute în raport cu mediile climatologice.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6…8°C în aproape toată ţara, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C şi -14…4°C în zonele sudice şi estice, valori mai scăzute cu 1…8°C, comparativ cu  mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6…12°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -22…5°C în majoritatea regiunilor, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, determinând îngheţul la sol.

Se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în aproape toată ţara, iar vântul va prezenta intensificări temporare.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, cât şi cele pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic, la nivelul întregii ţări.

Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor menţine în fazele de răsărire (75-100%), precum şi formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%).

La rapiţă se va semnala înfrunzirea, în toate zonele de cultură.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:

  • efectuarea controlului sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE