Austriecii de la Agrana preiau fabricile de zahăr Lemarco

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorul austriac de zahăr Agrana, o divizie a grupului german Suedzucker, a anunţat că a ajuns la un acord cu firma românească Lemarco S.A. pentru a prelua fabricile sale de zahăr de la Urziceni şi Lieşti.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii. Pentru preluarea fabricilor Lemarco de la Urziceni şi Lieşti, Agrana va avea nevoie de aprobarea Consiliului Concurenţei.

„Intenţia Agrana nu este doar să crească producţia de sfeclă de zahăr ci şi activităţile de rafinare şi în consecinţă să-şi consolideze prezenţa pe piaţa din Europa de Sud-Est”, a explicat directorul general Agrana, Johann Marihart, într-un comunicat.

Agrana este deja prezentă pe piaţa din România prin două fabric de zahăr, situate la Buzău şi Roman. Compania produce o gamă largă de produse din zahăr comercializate sub mărcile Mărgăritar Zahăr şi Coroniţa. Totodată, austriecii de la Agrana mai deține în România o fabrică de amidon și una de sucuri.

Producătorul cu capital românesc Lemarco s-a confruntat cu pierderi în ultimii ani .Compania a derulat afaceri în valoare de 35,2 milioane de euro, iar pierderile au fost de 13,2 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. La finele anului 2012, Lemarco doar 43 de angajaţi, după ce fabrica din Lieşti a fost închisă în 2009.

„Fabrica din Urziceni este amplasată la aproximativ 60 km de Bucureşti, fiind bine poziţionată faţă de portul Constanţa, ceea ce este important pentru aprovizionare. Cu un volum de peste 500.000 de tone de zahăr, piaţa de profil din România este asigurată în proporţie de numai 20% din zahăr din sfeclă de zahăr, în vreme ce restul de 80% este produs prin rafinarea trestiei de zahăr” se mai arată în comunicat.

Cu 8.500 de angajaţi la 55 de facilităţi de producţie din 26 de ţări, Agrana realizează o cifră de afaceri anuală de aproximativ trei miliarde de euro. În România, Agrana derulează un program de susținere a producătorilor de sfeclă de zahăr.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE