Agricultura inteligentă. Usturoiul vă dublează investiţia

Facebook
Twitter

Usturoiul iubeşte solurile bogate în masă organică, agrilo-nisipoase, cernoziom şi cele de luncă. Terenul destinat cultivării usturoiului trebuie să fie eliberat de orice culturi din familia Allium cel puţin timp de patru ani. 

De asemenea, usturoiul nu se cultiva dupa cartof sau tomate, deoarece aceasta contribuie la atacul de fuzarioza sinematoda. Cei mai buni premergatori pentru usturoi sunt culturile care elibereaza cimpul devreme – varza timpurie, castravetii, dovleceii, mararul, salata, graul, orzul, mazarea verde.

Porumbul zaharat si de siloz sunt premergatori foarte buni de asemenea, ei reducand continutul de nematoda in sol.

Termeni de sadire a usturoiului. Cultivarea usturoiului se efectueaza incepind cu sfirsitul lunii septembrie pina la 20-25 octombrie, pentru ca pina la sosirea frigurilor sa reuseasca sa se inradacineze dar nu trebuie sa apara frunze. Usturoiul cultivat prea devreme reuseste sa rasara, iar cel cultivat tirziu – ingheata.

Cultivarea usturoiului de toamna. Pentru cultivare se aleg bulbi sanatosi, bine uscati din roada proaspat recoltata si se separa incatei, fara a admite vatamari mecanice. Cateii se sorteaza dupa marime: mari, medii si mici.

Inainte de cultivare, cateii de usturoi trebuie sa fie prelucrati contra bolilor si daunatorilor. Materialul semincer se pune intr-o solutie de piatra vinata (100 g la10 l apa) pentru 10-15 min sau in solutie de TMTD (3 %) pentru 1-2 min.

Impotriva acarienei de usturoi se poate utiliza tratarea cu Fosfamid sau Bi-58, prin scufundarea in solutie de 0.2 % timp de 40 min.

Dupa cultivare este necesar de efectuat tavalugirea sau batatorirea, ce preintimpina vatamarea cateilor cu frigurile de iarna.

Ingrijirea usturoiului. Usturoiul rasare devreme, pe la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lui martie. Ingrijirea plantelor pe parcursul perioadei devegetatie include 2-3 afinari, precum si plivitul.

Contra buruienelor aparute dupa incalzirea solului poate fi folosit erbicidul Prometrin (Prohelan, Prometrex) in doza de 2.0-3.0kg/ha, prelucrind la inceputul lunii mai si peste 15-20 zileinca o data, pe masura necesitatii, cu o jumate de doza. Pentru sporirea roadei la soiurile cu tulpina florifera este necesara eliminarea tulpinilor florifere pe masura aparitiei. Aceasta mareste recolta cu 20-30%.

Fertilizarea usturoiului. Sub aratura trebuie de introdus cel putin 20-30t/ha de gunoi degrajd, mai bine dospit, impreuna cu ingrasamintele minerale – la zonade Nord-NPK60, in alte zone-NPK90. Ingrasarea suplimentara trebuie efectuata in a doua decada a luniimai cu ingrasaminte complexe (Cristalin, Nitrofosca, Nitroamofosca) in doza N30P20K2, iar in lipsa acestora cuselitra amoniacala cu dozade 100kg/ha.

Dupa introducerea ingrasamintelor se efectueaza udatul sub forma de ploaie, sau ingrasamintele se introduc dizolvate in apa:10-15 g de ingrasaminte la 10 l de apa pe 1m².

Udatul usturoiului. Din cauza ca sistemul radacinar al usturoiului se aseaza in stratul arabil al solului (20-30cm), nu patrunde mai adinc si nu utilizeaza umezeala din straturile joase ale solului, usturoiul este foarte sensibil la insuficienta de umezeala in sol, ce duce la obtinerea bulbilor marunti si recoltelor mici.

Deosebit de importante sunt udarile in primele saptamini dupa sadire (daca toamna este secetoasa), peste 2–3 saptamani dupa rasarire (primavara), si in faza aparitiei tulpinii florifere si formarea bulbilor. Doza de 200–250m² deap= la 1ha.

In mediu trebuie efectuate 3-5 udari. In verile ploioase udarea nu se efectueaza. Cu 2-3 saptamani pana la recoltare, plantatiile de usturoi nu se mai uda.

Recoltarea si pastrarea usturoiului. Usturoiul de toamna se recolteaza in cea de-a doua decada a lunii iulie. Semnele coacerii – ingalbenirea totala si inceputul polignirii frunzelor. Nu se admite uscarea definitiva a frunzelor, deoarece bulbii rascopti se dezgolesc de solzi si se desfac in catei, ceea ce duce lamari pierderi de roada la recoltare si in perioada pastrarii.

Recoltarea se efectueaza pe timp uscat, bulbii scosi se scutura pe pamint, evitind vatamarea mecanica si se aseaza pentru a se usca pe suprafata solului. Dupa ce este scos, usturoiul se lasa pentru 8-10 zilesa se usuce la soare, sau daca vremea nu este favorabila (ploioasa), el se aseaza sub unsopron si se usuca in decurs de 10-12 zile.

Dupa uscarea usturoiului, frunzele se reteaza, lasandu-se un “ciot” de 1.5-2 cm de asupra umerilor bulbului, iar radacina se scurteaza pana la 1cm. Usturoiul destinat consumului e mai bine sa fie pastrat inlazi din lemn sau in saci din tesatura rara, la temperatura in jurul de 1-3°C si umiditatea aerului de 75%.

Potrivit statisticilor, la nivelul anului 2010, doar 5% din usturoiul care se consumă în România este producţie autohtonă, restul fiind importat din Ungaria, Turcia sau China.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE