Fermierii români încep să se impună în fața traderilor, care trebuie astfel să le plătească prețul corect pentru grâul vândut.
În perioada ianuarie – octombrie 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de circa 4,092 miliarde de euro, cu 808,5 milioane euro mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2012. Dacă în anii trecuți, câștigul era mai mult de partea traderilor, iată că încet-încet roata se întoarce.
„Până acum câțiva ani, traderii au catalogat România ca furnizor de grâu furajer, așa că beneficial rămânea afară. Acum, ne-am impus ca producător de grâu de calitate”, a declarat pentru stiriagricole.ro Culiță Tărâță.
Pentru ca producătorii români să obțină prețuri mai bune, este nevoie ca aceștia să se asocieze, apreciază președintele Consiliului Județean Neamț. Astfel, vor avea cantități mai mari de vândut și vor putea negocia prețuri mai mari, ne-a precizat Culiță Tărâță.
În primele zece luni ale anului trecut, grâul a dominat topul produselor agroalimentare exportate. Astfel, au fost exportate 3,749 milioane tone, un nivel de 2,12 ori mai mare decât livrările externe din perioada similară din 2012. Încasările realizate din exporturile de grâu s-au ridicat, în perioada ianuarie-octombrie 2013, la 778,6 milioane euro, cu 382,9 milioane euro în plus față de cele consemnate în în aceeaşi perioadă din 2012.