Drumul către profit: cerealele nu trebuie vândute, ci folosite la furajarea animalelor

Facebook
Twitter

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, le-a recomandat fermierilor români să nu mai vândă cereale ieftin ci să le folosească în sectorul zootehnic, de exemplu, pentru că astfel valoarea adăugată ar rămâne în ţară.

„Orice produs cred că e important să se investească în sectorul agro-alimentar, în partea de procesare, de ce nu, chiar cu implicarea producătorilor, a agricultorilor, pentru că valoarea adăugată vine mai mult din produsele procesate, elaborate, de calitate. Asta e identitatea sectorului agro-alimentar european, în produsele de calitate. România face parte dintr-un bazin cu potenţial important de producţie de cereale, este un lucru important, dar dacă aceste cereale ar fi valorificate de exemplu în sectorul animal, ar fi şi mai bine, valoarea adăugată ar rămâne la noi”, a afirmat joi Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
El a mai spus că şi agricultorii români sunt competitivi pe plan european, adăugând însă că această competitivitate depinde de mai mulţi factori.

„Sunt deja agricultori competitivi în România. Când o să se ajungă la o masă critică, depinde de mai mulţi factori, nu numai de fondurile europene, depinde şi de legislaţia naţională, depinde şi de organizarea producătorilor. Cert este că oportunităţi există, cererea pe piaţă este în creştere”, a afirmat Dacian Cioloş.

România a exportat în 2013 produse agroalimentare în valoare totală de 5.098,1 milioane euro, cu 1.183,2 milioane euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), în timp ce importurile, în sumă de 4.773,2 milioane euro, au depăşit cu doar 2,4% valoarea înregistrată în anul 2012. Grosul exporturilor a fost constituit de livrările de materie primă, respectiv cereal și animale vii, în vreme ce carnea de porc, zahărul, şroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie și preparatele alimentare, adică produse procesate cu valoare adăugată mare, s-au situat pe primele locuri în structura importurilor din anul 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE