România pe ultimul loc la producția de sfeclă de zahăr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România se află pe ultimul loc în ceea ce privește producția medie la hectar de sfeclă de zahăr, potrivit ultimelor estimări ale MARS, unitatea de monitorizare a resurselor din cadrul Institutului pentru Mediu şi Sustenabilitate al Comisiei Europene.

Cu o producție medie de 35,1 tone la hectar, țara noastră se clasează pe ultimul loc în rândul statelor europene. Comparativ cu 2012, an în care recoltele au fost arse de secetă, producția medie la hectar a crescut în 2013 cu 32%, de la 26,59 tone/hectar. Față de media ultimilor cinci ani, producția medie la hectar în 2013 a înregistrat o creștere de doar 1,2%.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, cea mai bună recoltă de sfeclă de zahăr a fost înregistrată în 2009, când producția medie a fost de 38,296 tone/hectar, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

În 2013, media europeană este de 69,75 de tone de sfeclă de zahăr/hectar. Trebuie precizat că producția medie la hectar este influențată de cantitatea de îngrășăminte folosită, precum și de perioada de vegetație.

Pe primul loc în topul producătorilor se clasează Spania, cu o producție medie de 93,46 tone la hectar. Pe poziția secundă se plasează Franța, cu o producție medie la hectar de 87,35 de tone, urmată de Belgia (77,13 tone/hectar) și Olanda (76,7 tone/hectar).

Vecinii unguri se plasează înaintea cultivatorilor români de sfeclă de zahăr, cu o producție medie la hectar de 52,86 de tone.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE