porumb de vanzare

PRO AGRO susține cultivarea porumbul modificat genetic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federația PRO AGRO susţine cultivarea porumbului modificat genetic 1507, după ce Parlamentul European a arătat că acesta nu ar trebui pus pe piaţă pentru cultivare.

Europarlamentarii au adoptat o rezoluție, în care subliniază că polenul său rezistent la insecte ar putea răni insectele din Ordinul Lepidoptera, care  include moliile și fluturii și cuprinde peste 180.000 de specii, grupate în 128 de familii și 47 suprafamilii. Într-un comunicat remis redacției știriagricole.ro, PRO AGRO arată că tocmai ca urmare a rezistenței porumbului Pioneer 1507 la anumite insecte dăunătoare din ordinul lepidoptere, adică fluturi și molii, este indicată cultivarea acestuia. Reprezentanții PRO AGRO apreciază că introducerea porumbului 1507 în cultura mare vine în sprijinul creşterii eficienţei economice a cultivatorilor de porumb din România, în condițiile în care EFSA a emis 7 opinii succesive cu privire la siguranța consumului acestui tip de porumb.

„În urma analizei făcute, credem că acest tip de porumb poate, în cazul apariţiei dăunătorilor, să aducă agricultorilor producții mai ridicate cu costuri mai scăzute. Asta se traduce în venituri mai mari pentru producătorii agricoli. În plus, competitivitatea va fi stimulată şi va fi asigurată şi viabilitatea economiilor rurale”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele PRO AGRO.

În documentul citat se mai arată că autoritățile de la Bruxelles, în cazul de față Comisia Europeană, ar trebui să aprobe cultivarea porumbului modificat genetic 1507 deoarece, pe termen lung, utilizarea organismelor modificate genetic poate contribui decisive la asigurarea necesarului de hran al omenirii.

„Agricultura durabilă este o soluție comună pentru două probleme aparent opuse: mai multă hrană și protejarea habitatelor naturale. Pentru a dubla producția de hrană până în 2050 și a satisface cererea globală, este critică aprobarea de către Comisia Europeana a produselor care pot contribui la creșterea cantitativă și calitativă a producției agricole în UE. În acest mod se vor putea evita şi creșterile de preț. Fermierii au nevoie de aceste tehnologii, care îi pot ajuta să răspundă provocărilor de a produce mai mult pe aceeași suprafața agricolă, și cu un consum de apă mai redus”, se mai precizează în comunicatul remis de PRO AGRO.

Dosarul privind cultivarea acestei specii de porumb în țările membre ale UE a fost depus la autoritățile europene în urmă cu 12 ani. EFSA a emis nu mai puțin de 7 opinii pozitive asupra acestui produs cultivat pe scară largă în întreaga lume încă din 2003. Porumbul MG 1507 este aprobat pentru consum și procesare în UE, ceea ce confirmă siguranța sa în utilizare.

Conform unui studiu publicat de Joint Research Centre al Comisiei Europene în 2008, cultivarea porumbului Bt în Spania a adus numeroase avantaje față de porumbul convențional: creșterea veniturilor fermierilor cu €122 pe hectar, sporirea productivității medii cu 11,8% în zonele infestate de dăunător, reducerea aplicărilor și costurilor cu insecticide de €20,04 pe hectar în zonele cu presiune mare a dăunătorului.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE