Guvernul trimite agricultorii la cumpărat de case de marcat cu jurnal electronic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În ședința de Guvern de azi a fost adoptată hotărâre prin care operatorii economici sunt obligați să utilizeze case de marcat electronice, care vor înlocui casele de marcat cu role de hârtie.

„Prin Hotărârea adoptată de Guvern, ca urmare a modificărilor intervenite în structura organizatorică a MFP, ANAF şi Ministerului Economiei, componenţa Comisiei de avizare a distribuitorilor şi aparatelor de marcat electronice fiscale se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice”, se arată într-un comunicat remis de Guvern.

Potrivit ministrului Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, indiferent de zona în care își desfășoară activitatea. Dacă pentru firmele de la orașe nu va fi foarte greu să respecte legea, pentru cele de la sate există cel puțin un impediment: conexiunea la internet. Studii recente arată că gradul de penetrare a internetului în mediul rural este de circa 33%, în vreme ce la orașe e de 61%.

Dacă nu au conexiune la internet, firmele de la sate vor sta cu casele de marcat electronice pe post de bibelou. Comisarul european Dacian Cioloș a atras atenția Guvernului că Uniunea Europeană a alocat 500 de milioane de euro pentru conectarea la internet a locuitorilor din mediul rural și că autoritățile trebuie să aibă grijă să folosească intelligent acești bani.

Implementare pe etape

Daniel Chițoiu declara, într-un interviu acordat Agerpres, măsura se va aplica în etape. În cursul acestui an, primii care vor avea obligația să utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic sunt marii contribuabili. Apoi, în etapa a doua, urmează contribuabilii mijlocii, iar IMM-urile vor utiliza noile case de marcat într-o a treia etapă, cel târziu în primul semestru din 2014.

Firmele care vor folosi casele de marcat cu jurnal electronic vor primi deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat și pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40 – 60 de euro/echipament. În schimb, operatorii economici care nu declară sau declară eronat obligațiile la bugetul general consolidate vor fi sancționați. Penalizarea va merge până la 20% -50% din suma nedeclarată. Procentul de penalizare va fi aplicat în funcție de valoarea sumei nedeclarate.

Firmele care plătesc în avans impozitele și taxele vor primi o bonificație de 5% -10%. Bonificația se va putea aplica și pe veniturile din arendă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE