Cod portocaliu de viscol și ninsori în 8 județe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Opt județe se află sub Cod portocaliu de viscol și ninsori, începând de la ora 23,00, până joi dimineață la ora 10,00, iar Capitala și alte opt județe au intrat sub Cod galben, conform avertizării publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

În intervalul 29 ianuarie, ora 23,00 — 30 ianuarie, ora 10,00, viscolul puternic va continua în estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 de kilometri/oră, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă. Sub Cod portocaliu se vor menține județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța.

În același interval, se instituie Cod galben în jumătatea vestică a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei și în centrul Moldovei, unde, local, va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 de kilometri/oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Județele care vor fi sub Cod galben de ninsori și viscol sunt: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu și București.

Meteorologii atrag atenția că în cursul zilei de joi, 30 ianuarie, vor mai fi unele intensificări ale vântului în sud-estul țării, dar la cote mai reduse (temporar rafale de până la 40 — 50 de kilometri/oră), viscolind și spulberând zăpada deja depusă.

Joi și vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice și centrale, cu precădere dimineața și noaptea.

Zeci de oameni izolați

Opt localități din județul Constanța – Topalu, Capidava, Ghindărești, Dumbrăveni, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu și Dunărea erau izolate, miercuri seară, din cauza ninsorii și a viscolului, a anunțat Inspectoratul pentru situații de Urgență (ISU) Dobrogea. Autoritățile intervin pentru eliberarea căilor de acces. Localitățile Ostrov și Vâlcele sunt fără apă potabilă și echipele de intervenție lucrează la remedierea avariilor. Localitatea Lipnița deține apă în rezerve până la data de 30 ianuarie.

În prezent, peste 850 de persoane acționează în cadrul Comandamentului pentru remedierea problemelor apărute în județ din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile — polițiști, jandarmi, lucrători ISU, polițiști de frontieră, medici, personal Enel, lucrători de la Drumuri Județene și Naționale, cadre ale MApN.

De asemenea, 14 voluntari se deplasează cu autovehicule 4×4 off-road către Lumina-Tariverde pentru sprijinirea autorităților în salvarea persoanelor blocate în trafic.

În continuare, polițiștii rutieri însoțesc în mod organizat autovehiculele, în funcție de posibilitățile de deplasare, pe rutele Constanța — Medgidia și Constanța — Valu lui Traian.

Județul Constanța este sub atenționare de Cod roșu și, începând cu ora 17,00, toate drumurile naționale, județene și comunale au fost închise.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE