După ninsori și viscol, se anunță inundații

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ninsorile abundente și viscolul puternic din ultimele zile anunță noi pericole pentru fermieri.

Un blocaj de zăpadă îngheţată s-a format pe râul Bistricioara, din cauza ninsorilor abundente şi a temperaturilor scăzute, autorităţile intervenind încă de noaptea trecută pentru degajarea cursului de apă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, blocajul s-a produs pe raza localităţii Tulgheş, în zona Valea Frumoasă, iar apa revărsată a râului a intrat într-o curte, fără să producă pagube, informează Agerpres.

La faţa locului s-a deplasat, aseară, un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 3 Corbu cu o autospecială de intervenţie, pompierii militari fiind ajutaţi de voluntari de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă Tulgheş, patru angajaţi ai Primăriei şi şapte cetăţeni. Iniţial s-a intervenit pentru deblocarea cursului de apă cu lopeţi şi căngi, iar ulterior s-a folosit un buldoexcavator al Primăriei Tulgheş.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat pentru Agerpres că blocajul de zăpadă îngheţată are o lungime de aproximativ un kilometru şi o grosime de un metru şi jumătate, iar fenomenul este unul neobişnuit pentru cursul râului Bistricioara.

„Acest fenomen s-a produs într-un timp foarte scurt. În aproximativ două ore s-a format blocajul. Azi noapte am reuşit să deblocăm o parte dintre cursul râului şi am înlăturat pericolul inundaţiilor în mai multe gospodării. Continuăm şi în cursul zilei de astăzi şi monitorizăm atent situaţia, împreună cu cei de la Apele Române”, a declarat Marcel Vancu, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că nu se poate interveni pentru dinamitarea blocajului, întrucât nu este vorba de gheaţă ci de zăpadă îngheţată, motiv pentru care se acţionează mecanic pentru degajarea cursului de apă. Autorităţile locale din Harghita monitorizează cursurile de apă pe care există riscul formării unor zăpoare, pentru a interveni într-un timp cât mai scurt.

Un nou Cod portocaliu de ninsori și viscol a intrat în vigoare miercuri dimineață, la ora 6,00, și afecteză Capitala și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

 

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi și lapovițe și se va depune polei.

Sub incidența Codului portocaliu se vor afla județele Prahova, Dâmbovița, Argeș (jumătatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea dar și Capitala.

Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben de ninsori și viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 — 55 de kilometri/oră, temporar viscolind și troienind zăpada.

Codul galben a intrat în vigoare tot miercuri și este valabil între orele 6,00 — 23,00. Județele afectate sunt: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Argeș (jumătatea de nord), Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Începând de miercuri ora 23,00, până joi, la ora 10,00, numărul județelor care vor rămâne sub Cod portocaliu de viscol și ninsori se restrânge la opt, iar alte opt județe, plus Capitala, vor intra sub Cod galben de vreme rea.

În intervalul 29 ianuarie, ora 23,00 — 30 ianuarie, ora 10,00, viscolul puternic va continua în estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 de kilometri/oră, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă. Sub Cod portocaliu se vor menține județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța.

În același interval, se va institui Cod galben local în jumătatea vestică a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei și în centrul Moldovei, unde va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 de kilometri/oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Județele care vor fi sub Cod galben de ninsori și viscol sunt: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu și București.

Meteorologii atrag atenția că în cursul zilei de joi, 30 ianuarie, vor mai fi unele intensificări ale vântului în sud-estul țării, dar la cote mai reduse (temporar rafale de până la 40 — 50 de kilometri/oră), viscolind și spulberând zăpada deja depusă.

Joi și vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice și centrale, cu precădere dimineața și noaptea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE