Directorul ANM: Vreme bună pentru agricultura românească

Facebook
Twitter

Vom avea maximum o lună de iarnă, iar fenomenele meteorologice actuale vor ajuta culturile agricole din sudul ţării, unde sunt probleme în ceea ce priveşte rezerva de umiditate din sol.

Vom avea maximum o lună de iarnă, iar fenomenele meteorologice actuale vor ajuta culturile agricole din sudul ţării, unde sunt probleme în ceea ce priveşte rezerva de umiditate din sol, iar stratul de zăpadă le va proteja de temperaturile foarte scăzute, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Meteorlogii aextins sâmbătă avertizarea de cod portocaliu pentru 18 judeţe. În aceste condiţii, şcolile din judeţele din sudul şi sud-estul ţării, aflate sub avertizare de cod portocaliu de viscol şi ninsori, ar putea fi închise în următoraea perioadă.

„În sud erau probleme, cu 7 litri de precipitaţii în toată luna. Agricultorii erau destul de speriaţi, pentru că este periculos. Acest viscol vine ca la carte, adică mai întâi zăpadă şi apoi viscol. Vor fi temperaturi de minus 10 — minus 15 grade, dar stratul de zăpadă este protector şi lucrurile vor sta bine în vară cu recolta, iar după aceea începe temperatura să crească spre temperaturi normale. De exemplu, dacă la Bucureşti ajunge la minus 10 grade noaptea, între 30 (ianuarie — n.r.) şi 4 februarie vom avea minus 5 grade. O creştere de 5 grade ne aduce la temperaturi normale. Din 4 februarie, până în data de 12 — 13 (februarie — n. r.) va fi din nou o scădere în jur de minus 10 grade, după care s-ar cam termină aceste evenimente mai dure, să zicem”, a spus  Sandu, la B1 TV.

Vreme rea în perioada 29 — 30 ianuarie.

„Luni şi marţi va fi o pauză, dar chiar dacă va ninge este nesemnificativ şi pentru autorităţi şi pentru populaţie. Dacă ninge şi nu mai bate vântul nu este nicio problemă. Zăpada va fi slabă de luni după-masă şi marţi, vântul nu mai este puternic decât pe Marea Neagră, deci este o pauză în acest sens. Chiar dacă ninge, ninge fără implicaţii. După aceea, pe 29 — 30 ianuarie este un semnal că vine din nou un ciclon din Marea Mediterană şi este posibil să se amplifice tot în partea de sud, sud-est”, a adăugat el.

Conexiunile  între vremea din SUA şi cea din Europa

Sandu a precizat că între vremea extrem de rece din SUA şi cea din Europa există o conexiune: „Este o legătură directă sau aproape directă. Căldura din ianuarie din Europa — că nu a fost numai în România — are legătură cu ce s-a întâmplat în America. Un ciclon care se formează în ocean are partea rece în spate şi partea caldă în faţă. Fiind un blocaj de la Câmpia Rusă şi până la centrul Europei — blocaj înseamnă o masă de aer cu presiune foarte mare care nu a putut fi mişcată până acum şi care a blocat orice ciclon care se forma în ocean şi rămânea cu partea rece pe americani şi cu partea caldă pe Europa. Deci, este aproape directă legătura între vremea din SUA şi cea din Europa. Este o deblocare în acest moment, semnalele sunt că se revine un pic după data de 12 februarie.

 Codul portocaliu de ninsori şi viscol poate fi extins până luni, posibil şi cod roşu

Potrivit noii avertizării ANM, se află sub cod portocaliu de viscol până duminică seară judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Girgiu, Dâmboviţa, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Vrancea şi Galaţi.

Viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei, informează ANM. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70 – 80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În acelaşi interval, este cod galben de viscol în Constanţa, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui şi Iaşi.

Astfel, în intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 – 26 ianuarie, ora 18,00, va fi Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv în Municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în acelaşi interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt şi ninsoare, valabilă pe raza de 16 judeţe din zona de sud şi sud-est.

Vremea se va înrăutăţi, în sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60-70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

În plus, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.

În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

ANM precizează faptul că vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor mai ales în estul şi sud-estul ţării.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE