EXCLUSIV StiriAgricole.ro. Producător de uleiuri terapeutice: Nu te îmbogățești, dar se poate trăi din asta

Facebook
Twitter

Liviu Rac produce, alături de fratele său, uleiuri terapeutice la Alba Iulia. Numai că, într-o țară în care se fac ițari din pânză de cânepă de secole bune, ardeleanul trebuie să importe semințe de cânepă din Ungaria.

Nuca și dovleacul din care face uleiuri presate pentru tratarea problemelor de prostată le cumpără de la cultivatori din Ardeal. Susanul, bogat în calciu și magneziu, este importat din India. La noi existau înainte culturi întinse de in și cânepă și o întreagă industrie primară de prelucrare a fibrelor care ajungeau apoi, sub formă de țesături alese, prin aproape toată lumea. Din cauza lipsei de interes a politicienilor care s-au perindat la conducere după 1989, topitoriile de in și cânepă au dispărut, astfel că nu mai avea rost nici să cultivi aceste plante tehnice. Lovitura de grație a venit odată cu interzicerea culturilor de cânepă așa cum erau obișnuiți țăranii noștri să le cultive: acum e nevoie de aprobări peste aprobări, ca autoritățile să se asigure că nu cumva în loc de cânepă pentru ițari pe bucată e pusă cânepă indiană, care e halucinogenă.

Așa se face că Liviu Rac e nevoit să aducă semințe de cânepă din Ungaria, iar semințe de in din Polonia. „Se găsesc foarte greu furnizori în țară tocmai pentru culturile noastre tradiționale. Trebuie să mă duc în Ungaria și la vamă mă controlează peste tot și mă întreabă:„Sigur nu e din aia, indiană?”, deși am toate actele în regulă. Cred că îmi ascultă telefoanele, că vorbesc cu clienții sau cu funizorii și facem haz”, glumește bărbatul.

Pe lângă uleiurile din bostan, in și cânepă, unitatea din Alba Iulia mai produce ulei de mac, ulei de cimbru, ulei de cuișoare, ulei de migdale dulci, ulei de nucă neagră, ulei de piper verde, ulei de chimen, ulei de sâmburi de caise, ulei de mărar, ulei de busuioc și un ulei de plajă special obținut dintr-un amestec de uleiuri naturale.

Un produs la care Liviu Rac ține este uleiului de ardei iute: o sticluță de 25 ml costă 20 de lei. Pentru doamne, producătorul de uleiuri terapeutice propune crema de iasomie, făcută cu flori culese din România. Un borcănel de 85 de grame costă 40 lei. Toate aceste produse sunt obținute de patru oameni: Liviu rac și fratele său, alături de doi angajați. cei patru se ocupă de toate, de la achiziția materiilor prime la producție și vânzări. L-am întrebat dacă „merită”. „Nu te îmbogățești, dar se poate trăi”, spune Liviu Rac.

 

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE