Volumul de lemn pe care Romsilva il pune la dispozitie pe piata depaseste nivelul de absorbtie. Din acest motiv, regia se confrunta cu o crestere a stocurilor, afirma Adrian Baban, reprezentant Romsilva.
„Anul asta avem o problema pe care n-am mai intalnit-o pana acum. Inclusiv busteanul de stejar nu are cautare in piata, lucru care nu s-a prea mai intamplat, adica sa cada toate, toate speciile.
La momentul asta, volumul pe care il pune Romsilva pe piata este peste nivelul de absorbtie al pietei. Suntem in situatia de crestere a stocurilor. Probabil ca sfarsitul anului ne va prinde cu niste stocuri care nu ne aduc avantaje.
Dimpotriva, ne aduc o sarcina economica pentru ca avem lemn nevalorificat”, a spus Baban, la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, aflat la editia a VII-a.
La randul sau, Catalin Tobescu, presedintele AIL – Prolemn, a sustinut ca lipsa cererii din partea industriei de lemn este efectul preturilor prea mari.
„La pretul de 110-120 euro pe metru cub pentru busteanul de fag si de molid, evident ca nu exista cerere, pentru ca preturile astea sunt iesite din piata.
Daca pretul ar fi la 80 euro, asa cum este in Slovacia si in Germania, iar la busteanul de rasinoase daca ar fi 80-90 euro, ar exista cerere foarte mare din partea industriei.
Exista o elasticitate a cererii in functie de pret. In momentul in care pretul este cu 40% mai mare fata de normalitate, evident ca dispare cererea din industrie, ca industria se duce in cap.
Daca ne ducem in piata pe lemn de foc o sa vedem ca in sudul Romaniei si peste tot in tara lemnul de foc este la 600 – 800 de lei metrul cub, un pret dublu fata de pretul lemnului de foc in Germania, la drum auto”, a mentionat Catalin Tobescu.
In opinia sa, pretul este atat de mare in Romania deoarece nu este un echilibru intre cerere si oferta. Tobescu a subliniat ca pretul mai mare cu 30-40% afecteaza industria si duce la pierderi enorme, de miliarde de euro.
„Noi am estimat undeva intre 500.000 de milioane de euro si 1 miliard de euro venituri pierdute la bugetul de stat. Aproximativ 25% pierdere in industria lemnului inseamna intre 0,5 si 1% din PIB pierdut”, a atras el atentia.
In replica, reprezentantul Romsilva a aratat ca pretul este dat de piata, nu de regie.
„Umblati prin satele Romaniei, cu putina atentie – si vedeti ce lemn este in fata caselor.
De foarte multe ori sunt busteni care pot sa mearga la gater foarte simplu.
Ori, daca aceasta nevoie a populatiei de a se incalzi, de a-si asigura un trai decent, nu este asigurata altfel, presiunea asupra acestei resursei de lemn va fi foarte mare, iar anul trecut a fost si in panica: Ucraina, gazul, toata lumea a cumparat, toata lumea si-a dat drumul la sobe, s-au facut stocuri”, a explicat Adrian Baban.
Pe de alta parte, Nadina Nedelea, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), a subliniat ca industria mobilei nu consuma mai mult de 1 milion de metri cubi.
„Realitatea este ca in ultimii ani importam foarte mult, pentru ca importul este mai ieftin decat vindeti dvs.
Ne-a scazut productia cu 25% pe primele noua luni. Este enorm. Stiti foarte bine ca industria mobilei aduce un excedent la balanta comerciala a Romaniei de 1,5 miliarde de euro in medie.
Anul trecut a adus de 1,3 miliarde de euro. Deci, cine a pierdut? Statul roman. Industria mobilei exporta 90% din ce produce.
Asta inseamna ca avem cerere externa, dar noi nu putem modifica pretul clientilor nostri cat de des modificati dvs. pretul la materia prima. (…)
Noi, ca mobilisti, daca respectam toate regulile si platim toate taxele catre acest stat, statul trebuie sa faca ceva sa verifice ca noi sa avem preturi corecte la lemn si preturile sa nu fie distorsionate de diverse interese ale unor grupuri. Nu ma refer la grupuri politice”, a spus Nedelea.