Sfaturi pentru depozitarea și păstrarea fructelor pentru consum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Odată ce au fost culese sau cumpărate de la producătorii locali, fructele trebuie depozitate într-un mediu propice fiecărui soi. Dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de acestea sau să le pregătești pentru a le transforma în suc, gem sau compot, nu uita că ai nevoie de un spațiu suficient de mare în funcție de cantitatea de fructe pe care vrei să o folosești. Iată câteva sfaturi despre depozitare pentru câteva dintre fructele folosite cel mai des:

Mere

Merele reprezintă o sursă bogată de nutrienți precum fibre, vitamina C și vitamina K. Chiar dacă acestea se găsesc în magazine pe tot parcursul anului, este recomandat să apelezi la micii producători sau să le cultivi chiar tu dacă dispui de un spațiu suficient de mare pentru o livadă. Indiferent de sursa de la care provin merele tale, trebuie să știi cum să le depozitezi în așa fel încât să-și păstreze prospețimea și să nu se strice. 

 

Acestea trebuie așezate în lăzi și depozitate într-o încăpere în care temperatura nu este mai mare de 0 sau -1ºC, dar nici mai mică. Dacă temperatura trece de aceste limite, durata de viață a merelor va scădea treptat, în funcție de gradele cu care crește temperatura, iar dacă se ajunge la pragul înghețului, merele vor deveni foarte moi și se vor strica mai repede odată ce se dezgheață. Dacă nu ai la dispoziție un beci sau o cămară destul de răcoroasă acasă, folosește un aparat de aer conditionat pentru a crea un spațiu numai bun pentru nevoile fructelor. Nu uita să instalezi și un termometru și să verifici cât mai des temperatura, apoi să înlături merele care arată semne de putrezire sau care au lovituri. Acestea vor influența foarte ușor calitatea celorlalte și le vor „strica” și pe celelalte.

Fructe de pădure

Dacă aștepți cu sufletul la gură vara, cel mai probabil știi să apreciezi fructele de pădure la adevărata lor valoare. Deși prețul nu este foarte mic, acestea îți oferă beneficii pe toate planurile. Fie că le folosești la prăjituri, gemuri sau că îți place să le mănânci dimineața cu iaurt, e păcat să nu te poți bucura de ele cât mai mult. Desigur, ai mereu opțiunea de a le crește chiar la tine în curte sau într-o mică seră instalată în grădină. Pentru ca acestea să se păstreze, în general, trebuie să rămână nespălate, însă există o metodă care ajută și la încetinirea degradării, dar și la distrugerea bacteriilor sau a micilor urme de mucegai care se pot observa pe suprafața acestora.

Combină o cană de oțet cu trei căni de apă și spală fructele de pădure pe care vrei să le depozitezi. Apoi, într-un recipient al cărui interior îl înfășori în șervețele de bucătărie, amestecă-le încet până se usucă. Ele trebuie depozitate în recipiente cu șervețele, iar capacul trebuie lăsat deschis doar cât să permită umezelii să iasă. În acest fel vei reuși să păstrezi fructele proaspete chiar și câteva săptămâni.

Roșii

La fel ca dovleacul, ardeii sau vânăta, roșiile sunt, de fapt, fructe. Botaniștii consideră că se pot încadra în această categorie datorită numărului mare de semințe pe care le conțin, dar dezbaterile continuă încă, iar oamenii nu sunt pregătiți să accepte că roșiile nu sunt legume. Un alt lucru mai puțin cunoscut de populația generală este faptul că acestea nu se păstrează mai bine în frigider, ci trebuie depozitate la temperatura camerei.

Experții au observat că o temperatură scăzută distruge membranele din interiorul roșiilor și le face să-și piardă savoarea. De asemenea, dacă obișnuiești să le ții în frigider, vei putea observa că textura devine făinoasă, asemănătoare cu cea ale roșiilor care se găsesc în magazine pe timp de iarnă. Dezavantajul în cazul roșiilor este că nu pot fi păstrate pe o perioadă foarte lungă și va trebui să le consumi cât mai repede pentru a te putea bucura de valorile nutriționale și de gustul fresh. Bulionul și alte sosuri sunt modalități perfecte de a folosi bunătatea roșiilor pe tot parcursul anului și nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou.

Dacă vrei să depozitezi fructe pe o perioadă mai lungă sau să te bucuri de alimente proaspete în fiecare zi, acordă atenție nevoilor acestora. Dacă ai o mică grădină sau livadă și vrei să-ți faci aprovizionări, ar fi păcat să lași fructele să se degradeze într-un spațiu pregătit necorespunzător.

Sursa foto: unsplash.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE