Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), ocrotitorul Bucureștiului

Facebook
Twitter

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) este cinstit de creștinii ortodocși pe 27 octombrie.

Deși nu se cunoaște cu exactitate vremea în care a trăit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), tradiția spune că era păstor. Sfinții părinți au scris că într-o zi, trecând Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) printr-un lan de grâu, a călcat, fără să vrea, peste un pui dintr-un cuib. Pentru a-și ispăși păcatul de a fi curmat o viață, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) și-a luat canon de a merge desculț toată viața.

Dumnezeu a răsplătit credința și viața curată a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), arătându-i în vis când și cum va trece la cele veșnice. Iar Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) s-a așezat între două lespezi de piatră și și-a dat duhul în mâinile Domnului. Apoi, apele au acoperit trupul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), iar moaștele sale au fost descoperite în chip minunat.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) i s-a arătat în vis unei copile, grav bolnavă, zicându-i că o va vindeca, dacă le va cere părinților să-i scoată moaștele din apă. În ziua următoare, părinții au mers la râul Lom, împreună cu mai mulți credincioși și preoți, unde au găsit moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), neatinse de trecerea timpului.

În 1774, la rugămintea mitropolitului Grigorie al II-lea și a boierului Hagi Dimitrie, sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) au ajuns la Catedrala Patriarhală din București. O vreme, sfintele moaște au stat neacoperite, dar cineva a furat un deget al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), așa că s-a hotărât ca racla să fie acoperită. Apoi, generalul rus Petru Salticov a luat mâna dreaptă a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) și a dus-o în Rusia.

De-a lungul vremii, mulți au încercat să fure din moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov). Două femei care construiseră o biserică în Cernavodă au luat fără știrea cuiva o parte din moaște, dar s-au întors cu ele din drum, după ce Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) le-a oprit caii. Speriate, femeile au adus moaștele înapoi, în sfânta raclă.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) a devenit ocrotitorul Bucureștiului și a fost grabnic de ajutor oamenilor. La 1815, în vremea domnitorului Caragea, când ciuma făcea ravagii în București, voievodul a cerut sfinților părinți să scoată moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) și să ocolească orașul cu ele. Din acea zi, molima a și-a pierdut puterea, iar Bucureștiul a scăpat de năpastă.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) a ascultat rugăciunile credincioșilor și în timpul secetei din 1827, când, sub domnia lui Grigore Ghica, sfintele moaște au fost purtate prin tot orașul. Izvoarele istorice arată că, după ce preoții și mulțimea de credincioși au ocolit câteva străzi, a început să plouă, iar ploaia a ținut trei zile.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) a fost grabnic de ajutor și în timpul epidemiei de holeră din 1831, când Bucureștiul aproape s-a pustiit din cauza molimei. Aproape 160 de omeni își pierdeau viața în fiecare zi. Generalul Pavel D. Kiseleff a cerut ca moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov) să fie duse pe câmpia Filaret. Iar din ziua în care au fost scoase, 15 septembrie, și până la începutul lunii octombrie, arată scrierile vremii, numărul morților a scăzut repede.

În fiecare an, mii de credincioși se închină la moaștele Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Basarabov), pe Dealul Patriarhiei din București.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE