PNDR 2014 – 2020 aprobat de Comisia Europeană la finalul acestui an sau la începutul anului viitor

Facebook
Twitter

PNDR 2014 – 2020 ar putea fi aprobat de către Comisia Europeană la finalul acestui an sau la începutul anului viitor și nu va prezenta modificări fundamentale în structură față de proiectul trimis de autoritățile române, a declarat miercuri comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș.

„Comisia Europeană va fi în măsură să aprobe acest program la finalul acestui an, începutul anului viitor. Așa cum stau lucrurile, nu întrevăd schimbări fundamentale, de structură a orientării strategice a programului atâta timp cât suntem mai mult într-o procedură administrativă. Adaptările esențiale au fost deja făcute în urma consultărilor informale dintre Comisie și Ministerul Agriculturii pe care le-am stimulat încă din momentul elaborării, în primăvară, tocmai pentru a evita în acest moment schimbări fundamentale. Tocmai de aceea am încurajat Ministerul să nu aștepte neapărat aprobarea formală a Programului, pentru a lansa anumite măsuri care sunt foarte așteptate”, a declarat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a spus că s-a lansat deja primirea de proiecte pe anumite măsuri, caz în care Guvernul își asumă un anumit risc, formal, dar foarte redus pentru că nu se așteaptă la modificări fundamentale.

„Am insistat foarte mult pe simplificare, pe mai multă claritate, coerență între ceea ce declarăm ca obiective strategice și conținutul PNDR 2014-2020. Vor fi ameliorări în sensul de a clarifica lucrurile și nu a schimba fundamental obiectivele strategice ale Programului”, a explicat Dacian Cioloș.

El a vorbit și despre potențialul agricol al României, având în vedere că, în prezent, agricultura are o contribuție de 5% la Produsul Intern Brut, dar ocupă 30% din populație, în timp ce industria agro-alimentară contribuie cu 6% la PIB, cu 2,3% populație ocupată. În opinia sa, ar trebui stimulată procesarea produselor agricole pe plan local.

PNDR 2014-2020 prevede măsuri care stimulează scoaterea din zona gri a unor activități economice, dar și măsuri care frânează activitatea în domeniu.

Cioloș susține că România este una dintre puținele țări în care producătorii nu sunt stimulați să se asocieze, având în vedre că sunt dublu impozitați, atât ca producători individuali, cât și în cadrul organizației din care fac parte.

Dacian Cioloș: România este statul membru cu cea mai mare biodiversitate.

„Este o altă resursă pe care ne-a dat-o cel de sus, odată cu fertilitatea solului, și care nu este folosită suficient și mă gândesc aici mai ales la partea de cercetare dezvoltare. Cu un astfel de potențial de biodiversitate, producția de soiuri adaptate la condițiile specifice de producție ar trebui să fie o altă pârghie de creștere a competitivității agriculturii din România, așa cum se întâmplă în toate țările cu agricultură importantă care investesc în cercetare dezvoltare. Noi importăm soiuri dar care nu sunt foarte bine adaptate, dar care sunt bine promovate și bine vândute, dar nu folosim potențialul de biodiversitate pe care îl avem, care ne-ar permite să punem mai bine în valoare fertilitatea solurilor”, a mai adăugat Dacian Cioloș.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE