Buletin agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în aproape toată țara, cu secetă pedologică moderată, puternică şi extremă pe arii extinse, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -8…11°C, abaterile termice negative fiind de 1…13°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2…15°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -14…6°C, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute semnalându-se în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, fiind condiții de producere a brumei şi înghețului la sol, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 2…15°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, în majoritatea regiunilor agricole, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Moldova, estul şi local în sudul Munteniei, izolat în sud-vestul Transilvaniei, se va semnala secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţile agrometeorologice menţionate, pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura mai lent în majoritatea zonelor de cultură, iar, în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare vor fi stânjenite şi chiar stagnate temporar, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (40-100%) şi răsărire (10-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi înfrunzire (4-14 frunze), îndeosebi în sudul şi sud-estul țării.

Hibrizi semitardivi şi tardivi de porumb se vor recolta de pe ultimele suprafețe.

La sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va finaliza recoltarea, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului și a coardelor, îngălbenirea și căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura pe ansamblu, în condiţii relativ bune, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26-31 octombrie 2014, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Recomandări de specialitate:

  • Urgentarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
  • Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatului la grâul de toamnă;
  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de pe ultimele suprafețe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE