Dacian Cioloș: România a ratat oportunitatea utilizării fondurilor europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat că, din cauza disputelor politice de la București, România a ratat oportunitatea utilizării fondurilor europene.

„Nu e ratată total (oportunitatea utilizării fondurilor europene, n.r.), dar România a ratat cel puţin parţial oportunitatea de a folosi nişte fonduri de care are nevoie în mod clar. Totuşi, ceea ce e bine e că România are şi pentru perioada următoare un buget consistent de fonduri structurale şi sper că am tras învăţămintele de rigoare din perioad anterioară. Utilizarea fondurilor europene era importantă şi pentru economia şi sociatatea românească, dar şi pentru credibilitatea în instituţiile europene”, a declarat comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloș, într-un interviu publicat de cursdeguvernare.ro.

Oficialul European a arătat că Polonia poate discuta de pe alte poziții cu funcționarii de la Bruxelles, deoarece a demonstrat că este capabilă să folosească corect și eficient fondurile europene.

„Polonia altfel discută şi negociază cu direcţiile generale din Comisie, atunci când demonstrează că este capabilă să folosească corect fondurile europene şi să arate că ştie ce are de făcut. Când ai absorbţie mai slabă, când sunt probleme administrative, când se blochează plăţile e mai greu să vii şi să convingi Comisia Europeană că vrei să muţi fondurile dintr-o parte în alta pentru că ai alte priorităţi. Chiar dacă au fost situaţii în care şi eu cred că României ar fi trebuit să i se dea o mai multă flexibilitate de a muta fonduile între priorităţi. Dar de multe ori aceste lucruri nu s-au întâmplat tocmai pentru că exista o reticenţă în a complica prea mult lucruri, în condiţiile în care chiar şi în situaţia existentă România arăta că îi e greu să gestioneze lucrurile. Şi apoi ceea ce s-a întâmplat la nivel politic, naţional, a întârziat puţin consistenţa prezenţei României în deciziile importante care s-au luat şi se iau la nivel European”, a adăugat Dacian Cioloș.

Comisarul European a mai explicat și că, pentru a fi foarte prezent ca stat la nivel european, e important nu doar ca o persoană importantă politic din România sau alta să aibă credibilitate, nu numai în CE, ci în toate structurile europene, ci ca întreaga clasă politică să poată câştiga încrederea celorlalţi şi să poată participa activ la deciziile care se iau.

„În România, multă vreme după aderare, UE a fost tratată ca o structură externă. România este în UE, problemele ei sunt şi ale UE, soluţiile României trebuie să devină şi soluţiile UE şi pentru asta trebuie să ai o prezenţă activă”, a mai spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș va preda portofoliul la finele acestei luni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE