Senat: alimentele gata să expire, expuse pe rafturi separate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un proiect de lege adoptat de Senat obligă comercianții să expună alimentele gata să expire, vândute la preț redus, pe rafturi separate.

Astfel, printr-un proiect de lege pentru completarea art.33 din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, Senatul a decis introducerea unui articol unic. Acesta prevede că „produsele aflate la comercializare cu preț redus/oferte promoționale, cu trei zile înainte de expirarea datei durabilității minimale/datei limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare se sortează și se expun la comercializare, separate, cu informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor”.

În document se mai precizează că nerespectarea acestor prevederi va fi considerată practică comercială incorectă și se va sancționa.

Printr-un punct de vedere, Guvernul susține aplicarea acestei măsuri, care, în opinia lui Sorin Minea, președinte Romalimenta și patronul Angst, este o mare prostie.

„E cea mai mare prostie pe care am auzit-o. Termenul de valabilitate poate fi de la 24 de ore la doi ani. De ce au ales 3 zile? Ce facem cu produsele proaspete, ca legumele și fructele, cu produsele fără conservanți, cum sunt cele tradiționale sau bio, care expiră în trei zile?”, ne-a declarat Sorin Minea.

Întrebat ce va face dacă legea va trece și de Camera Deputaților în formatul aprobat de Senat, patronul Angst spune că nu va aplica legea în unitățile proprii.

„Nu o aplic. Vă dați seama ce va însemna să ai un raft pentru lactate, unul pentru carne proaspătă, altul pentru preparate? E o nebunie! Dacă nu se pricep, senatorii ar fi trebuit ca măcar să aibă bunul simț să ceară părerea producătorilor, a procesatorilor și a comercianților, dar nu au făcut-o”, a precizat acesta.

Președintele Romalimenta spune că aplicarea măsurii generează multiple probleme, în special în ceea ce privește alimentele. În primul rând, normele sanitar-veterinare nu permit să vinzi carnea proaspătă lângă brânză, deci vor trebui vitrine frigorifice pentru fiecare tip de produse în parte. În al doilea rând, aceste vitrine sau rafturi separate vor ocupa foarte mult loc din spațiul unui magazin. În loc să aibă loc pentru marfă proaspătă, spațiul comercianților va fi ocupat de rafturilor produselor pe care să expire, ceea ce pentru un magazin de cartier va deschide drumul către faliment. În al treilea rând, cumpărătorii vor vâna rafturile cu alimente pe cale să expire, vândute la preț mai mic, și nu vor mai cumpăra marfa proaspăt livrată de producători, ceea ce va bloca afacerile acestora.

A mai existat o propunere similară. În luna iunie a anului trecut, ministrul Mediului Rovana Plumb propunea reducerea cu 70% a preţurilor pentru “produsele pe cale de expirare”.

“Avem în vedere un proiect naţional de colaborare cu marile reţele comerciale pentru a face în aşa fel încât să diminuăm risipa de alimente. Practic, pentru acele produse care se apropie de termenul de expirare să existe o reducere de cel puţin 70% la raft. Vom vedea dacă va exista deschidere din partea marilor reţele comerciale”, a declarat ministrul Mediului la acea vreme.

 Rovana Plumb a precizat că în fiecare an, în România, sunt irosite cinci milioane de tone de deşeuri provenite din alimente.

 “Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce, prin politicile de gestionare a deşeurilor, instalaţii de biogaz în fiecare judeţ, astfel încât să putem reutiliza în circuit aceste deşeuri irosite. În acelaşi timp, prin reciclare, reuşim să facem din aceste deşeuri menajere compost pentru a ajuta agricultura. Avem nevoie să derulăm acele acţiuni prin care să conştientizăm de ce trebuie să raţionalizăm consumul de alimente pentru a pondera impactul asupra mediului”, a spus Plumb anul trecut.

După consultările cu mediul de afaceri, ministrul Mediului a renunțat la propunere. Rămâne de văzut în ce formă va trece actualul proiect de Camera Deputaților.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE