La cultura de porumb neirigat se va mentine seceta pedologica moderata, puternica si extrema. Cele mai afectate regiuni sunt Dobrogea, Muntenia si Moldova, dar si in alte regiuni ale tarii, izolat, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 30 august-5 septembrie 2023.
„In cultura de porumb neirigat, gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, pana la apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, pe suprafete extinse din Oltenia si Transilvania, local in nordul, vestul si sud-vestul Crisanei, vestul, nordul si nord-vestul Munteniei, nordul, estul, izolat sudul Moldovei, nordul Dobrogei.
In cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si a Dobrogei, local in estul, sudul, izolat nordul Transilvaniei, estul si sud-vestul Olteniei, vestul si sud-estul Crisanei, nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema)”, precizeaza specialistii ANM.
Citeste si: Prolemn, nemultumiri fata de sanctiunile prea mari pentru hotii de lemne din noul Cod Silvic
Pe suprafetele agricole unde se va mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere si maturare la culturile agricole vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare ingalbenirea/uscarea partiala si totala a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (stiuleti de dimensiuni reduse si boabe sistave, seminte seci, fructe/boabe mici si deshidratate), cu efecte negative asupra potentialului productiv.
De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua cu dificultate, in special pe arealele cu deficite de umiditate in sol.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui semanata in epoca optima isi va definitiva maturitate in ceara (100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina si recoltarea (10-100%), pe intreg teritoriul agricol.
La porumb va fi posibila finalizarea fazei de maturitate in lapte (90-100%), culturile aflandu-se predominant la maturitate in ceara si deplina (10-100%), la nivelul intregii tari.
Sfecla de zahar va inregistra predominant ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologica.
Potrivit ANM, in majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la acumularea zaharurilor, coacerea fructelor si formarea mugurelui terminal, precum si recoltarea la soiurile de sezon.
La vita-de-vie se vor semnala cresterea si coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masa, recoltarea esalonata, in functie de atingerea maturitatii depline.
Cultura de rapita semanata pe suprafete restranse se va afla in fazele incipiente de vegetatie, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, continuandu-se, totodata, lucrarile de semanat.
In aceste conditii, specialistii ANM sustin ca lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, tratamente fitosanitare, araturi si pregatirea patului germinativ se vor efectua pe ansamblu in bune conditii, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Sub aspect termic, in perioada analizata se va mentine o vreme mai calda pe intreg teritoriul agricol, chiar caniculara in zonele de campie.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14 si 28 de grade Celsius la nivelul intregii tari, mai ridicata cu 1 – 5 grade in raport cu mediile climatologice.
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21 si 33 grade, in cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar cea minima se va incadra intre 7 si 23 grade, in toate zonele de cultura.
Sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in majoritatea regiunilor.
De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.