SCDA Caracal: Soiul romanesc de grau Otilia promite recolte bogate, chiar si pe seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In vreme ce culturile insamantate toamna trecuta pe aproximativ 3 milioane de hectare de teren agricol sunt compromise de seceta, loturile de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola ( SCDA) de la Caracal arata de parca le-ar turna cineva apa la radacina.

„Nu avem sistem de irigatii. In ultima luna am avut precipitatii de 12,8 l/mp”, ne-a precizat Marius Catalin Bran, directorul SCDA Caracal.

Aici se produce samanta certificata de grau.

„Am folosit tehnologie conventionala cu imputuri moderate. Am avut 260 mm precipitatii in perioada octombrie 2019- aprilie 2020. Modul in care arata loturile semanate si cum s-au dezvoltat pana in acest moment, in ciuda conditiilor climatice neprietenoase, dovedeste faptul ca soiul de grau Otilia este un soi romanesc de perspectiva pentru zona noastra in urmatorii ani. Avem perspectiva si ca in toamna acestui an vom putea oferi fermierilor samanta de grau de cea mai buna calitate, la preturi rezonabile”, a adaugat Marius Catalin Bran.

La SCDA Caracal se produce samanta certificata din soiurile de grau romanesc Glosa, Otilia si Izvor. Soiul de grau romanesc Otilia are rezistenta buna la cadere, iernare, seceta si arsita. Este rezistent la rugina galbena si septorioza si mijlociu de rezistent la actuale rase de rugina bruna si de fainare. Soiul de grau romanesc Otilia are un nivel mijlociu de rezistenta la fuzarioza si o rezistenta buna la incoltirea boabelor in spic.

Soiul de grau romanesc Otilia este productiv si are calitate foarte buna de panificatie. Soiul de grau romanesc Otilia este recomandat a se extinde in cultura in zona de vest a tarii, in campia din sudul tarii, in Dobrogea si Moldova.

Te-ar putea interesa si:

Soiul de grau romanesc Glosa este un soi precoce, are rezistenta buna la cadere, este rezistent la iernare si la seceta si arsita si are o rezistenta buna la incoltirea in spic. Soiul de grau romanesc Glosa are rezistenta mijlocie la rugina bruna si este rezistent la fainare si la actualele rase de rugina galbenă.

Soiul de grau romanesc Izvor este foarte rezistent la seceta, datorita, in special, unei capacitati mai ridicate de reglare osmotica. Este asemanator soiului Dropia ca reactie la rugina galbena si fainare, dar este mai rezistent decat acesta la rugina bruna si septorioza. Soiul Izvor are un nivel bun de rezistenta la incoltirea in spic. Soiul de grau romanesc Izvor are caracteristici bune de morarit si panificatie.

In 2017, SCDA Caracal a investit din surse proprii circa un milion de euro in modernizarea parcului de masini si utilaje agricole, iar ulterior a fost retehnologizata si statia de conditionare a semintelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE