Anul acesta, in ciuda capriciilor vremii, fermierii au obtinut productii bune de grau. Secretul productiilor mari consta, spun specialistii, in utilizarea unor soiuri adaptate la conditiile pedoclimatice din Romania.

Pentru cei care vor sa mizeze si in aceasta toamna pe aceeasi cultura, va prezentam cateva dintre soiurile de grau obtinute de unitatile de cercetare din tara.

Soiuri de grau omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda:


Soiul de grau Ariesan

Caracteristicile soiului de grau Ariesan:

  • soi precoce, productiv, bobul mare, capacitatea de infratire 2.5 frati/planta;
  • rezistenta buna la iernare si cadere;
  • spicul aristat rosu, lungimea 8.4 cm; MMB50-55g;
  • calitatea de panificatie, continut ridicat de proteina 12- 15 %, gluten umed 28-35%;
  • perioada de vegetatie 260-270 zile, inspica in zona centrala si de nord in intervalul 15-23 mai;
  • productie intre 5.500-10.500 kg/ha.

Arealul de cultura:

  • Zona centrala si de nord a tarii, partea de nord si centru a Moldovei; ponderea din suprafata cultivata cu acest soi de grau in Romania este de aproape 3%, ceea ce inseamna ca se cultiva anual in tara noastra pe o suprafata de 60.000 hectare.

Zonele de favorabilitate:

  • Transilvania, centrul, Nordul, vestul tarii, toata Campia de Vest, nordul si centrul Moldovei.


Soiul de grau Apullum

Caracteristicile soiului de grau Apullum:

  • calitate superioara de panificatie;
  • capacitatea de infratire foarte buna 3.4 frati/planta;
  • foarte buna rezistenta la ger si o foarte buna capacitate de infratire, preferat de cultivatorii din zonele umede si reci;
  • spicul aristat alb; MMB 44-48 g;
  • perioada de vegetatie: 265-275 zile, inspica in zona centrala si de nord in intervalul 23 mai-2 iunie;
  • productie intre 5.720- 9.200 kg/ha.

Arealul de cultura:

  • Transilvania, Moldova, in toate zonele umede si mai reci din tara, in zonele mai putin favorabile culturii  graului.

Zonele de favorabilitate:

  • CampiaTransilvaniei, centrul tarii pe toate solurile din zonele reci si umede cu fertilitate mai redusa


Soiul de grau Dumbrava

Caracteristicile soiului de grau Dumbrava:

  • soi rezistent la iernare, rezistenta foarte buna la cadere; tolerant la fuzarioza;
  • capacitatea de infratire buna 2.5 frati/planta; spicul aristat alb; MB 45-50 g;
  • calitatea de morarit si panificatie buna, continutul de gluten umed poate ajunge la 32.5%;
  • perioada de vegetatie: 270-280 zile, inspica in zona centrala si de nord 26 mai-2 iunie;
  • productie intre 5.600-10.820 kg/ha.

Arealul de cultura:

  • Centrul tarii (Brasov, Tg. Mures, Cluj, Alba etc.); nordul tarii (SatuMare, Livada etc.).

Zonele de favorabilitate:

  • Zona centrala si zona de nord a tarii.


Soiul de grau Turda 2000

Caracteristicile soiului de grau Turda 2000:

  • soi productiv cu o foarte buna calitate de panificatie;
  • capacitatea de infratire buna 2.8 frati/planta;
  • spicul aristat alb; MMB 49-54 g;
  • rezistenta buna la fainare;
  • perioada de vegetatie: 270-275 zile, inspica in zona centrala si de nord 26 mai-4 iunie;
  • productie intre 6.100-10.100 kg/ha.

Arealul de cultura:

  • Campia Transilvaniei, centrul, nordul, nord-vestul tarii, Podisul Moldovei; satisface preferintele cultivatorilor de grau pentru ca are bobul mare de tipul soiului Ariesan.

Zonele de favorabilitate:

  • Zonele din centrul, nordul, nord vestul tarii si zonele din Podisul Moldovei

Soiul de grau Andrada

Caracteristicile soiului de grau Andrada:

  • soi intensiv, rezistent la iernare, rezistenta foarte buna la cadere, rezistenta buna la incoltirea boabelor in spic;
  • spicul aristat rosu; bobul mare, oval, rosu; MMB 46-50 g;
  • capacitatea de infratire mijlocie 1,5-2 frati/planta;
  • continutul de proteina de 12,73 %, gluten de o calitate deosebita indicat de valoarea indicelui glutenic;
  • productie medie intre 7.100-9.300kg/ha.

Arealul de cultura:

  • Toate zonele agricole din Campia Transilvaniei, din partea de nord a tarii.

Zonele de favorabilitate:

  • Zona centrala si de nord a tarii.

Grau de primavara

Soiul de grau Padureni

Caracteristicile soiului de grau Padureni:

  • soi extensiv cu potential de productie mijlociu;
  • spicul aristat rosu; MMB 29-38 g;
  • capacitatea de infratire mijlocie 1.5-2 frati/planta;
  • rezistenta buna la incoltirea boabelor in spic;
  • perioada de vegetatie 113-130 zile;
  • calitatea de panificatie si morarit buna;
  • continutul in proteina 14,2%, gluten uscat 9.1% si gluten umed 29.1%;
  • productie obtinuta 3.910 – 5.630 kg/ha.

Soiul de grau SIMNIC 30, omologat de Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola Simnic:

Informații privind originea, menținerea și reproducerea soiului:

ȘIMNIC 30 este un soi de grau comun de toamna obținut prin selecție din mutantele obținute in urma iradierii soiului Diana.

Soiul SIMNIC 30 este un soi de grau precoce, el devansand soiul martor al rețelei de testare – Fundulea 4, chiar cu 6-7 zile la inspicat. Prezinta, de asemenea, calitați de panificație deosebite.

Soiul Șimnic 30 a fost testat timp de trei ani (1984-1986) in reteaua oficiala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, baza rezultatelor obtinute a fost inregistrat in anul 1987 și reinscris in anii 2002 și 2012.

Informatii aditionale care pot ajuta la distinctivitatea soiului

Soiul ȘIMNIC 30 este un soi cu port semierect la infrațire și talie inalta. Spicul are lungime medie, forma cilindrica și prezinta densitate medie a spiculețelor; cerozitatea este absenta. Bobul este de forma ovala, medie ca marime, de culoare roșie. Masa a 1000 de boabe inregistreaza frecvent valori de peste 50 g.

ȘIMNIC 30 este un soi de grau comun de toamna foarte precoce. Deși este inalt este rezistent la cadere și la scuturare și tolerant la seceta. Prezinta rezistența medie la bolile la septorioza și helminthosporioza, este sensibil la fainare și rugina bruna).

Productia

Soiul SIMNIC 30 a fost testat in rețeaua ISTIS, obținand producții ridicate, intre 5.000 kg și 7.000 kg/ha.

Calitatea semințelor

In ceea ce privește calitatea de panificație, soiul SIMNIC 30 are conținut de proteina (13%), conținut de gluten uscat (10,3%) conținut de gluten umed (26%) și indice de sedimentare (63 ml) ridicate.

Concluzii

Introducerea si extinderea in cultura a soiului ȘIMNIC 30 ofera urmatoarele avantaje:

  • este un soi foarte precoce, de preferat intr-o schema de cultura cu soiuri cu perioade diferite vegetație, in vederea eșalonarii in timp a recoltatului, evitandu-se astfel pierderile prin supracoacere;
  • are o capacitate de producție superioara soiurilor din aceeași grupa de precocitate, putand realiza in condiții optime de cultura 7000 kg/ha.
  • are o calitate de panificație foarte buna, superioara soiurilor raspandite pe suprafețe mari in cultura;
  • are bobul mare, masa a 1.000 de boabe fiind superioara tuturor celorlalte soiuri cultivate.

Soiuri de grau omologate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea

Soiul de grau comun de toamna „Izvor”

Caracteristicile soiului de grau Izvor

  • Soiul Izvor are tufa plantei semiculcata spre culcata, in faza de infratire, cu frunze de culoare verde deschis. Frunza steag are portul semiaplecat dupa inflorit, frunzele sunt mai inguste, cu strat ceros evident.
  • Paiul este elastic si de grosime medie si cu talia cuprinsa intre 90 si 105 cm, mai inalta cu 3-7 cm decat soiurile Fundulea 4, Dropia si Flamura 85.
  • Spicul este de culoare alba, semilax, aristat, de forma piramidala si cu pozitia seminutanta la maturitate.
  • Boabele de marime medie, de forma alungita, au culoarea rosie si, in conditii normale de cultura, au masa a 1000 de boabe de 40-45 g (mai mica cu 3-4 g decat soiurile Dropia, Flamura 85 si Fundulea 4) si masa hectolitrica de 77-79 kg/hl (mai mare 1-1,4 kg decat la soiurile Dropia si Fundulea 4).

Caracteristici fiziologice:

  • Soiul Izvor este precoce (inspica cu o zi inaintea soiului Dropia si cu 4 zile inaintea soiului Fundulea 4) si are o rezistenta buna la cadere si iernare.
  • Este foarte rezistent la seceta, testele fiziologice evidentiind faptul ca soiul Izvor rezista mai bine la stresul provocat de deficitul hidric, datorita, in special, unei capacitati mai ridicate de reglare osmotica.
  • Este asemanator soiului Dropia ca reactie la rugina galbena si fainare, dar este mai rezistent decat acesta la rugina bruna si septorioza.
  • Soiul Izvor are un nivel bun de rezistenta la incoltirea in spic.

Capacitatea de productie:

In experimentarile multianuale, in statiunile din reteaua ASAS din toata tara, soiul Izvor a depasit soiurile Dropia, Flamura 85 si Fundulea 4, in medie cu 6-9%, sporul de productie fiind mai mare (de pana la 19-29%) in conditii de seceta.

Calitatea:

Soiul Izvor are caracteristici bune de morarit si panificatie, fiind superior soiului Fundulea 4, pentru toti indicii. Calitatea de panificatie a soiului Izvor poate fi considerata usor inferioara soiului Dropia, caruia ii este insa superior, in medie, in privinta volumului painii si a indicelui de cadere.

Zona de cultura: Soiul Izvor este recomandat sa se extinda in productie mai ales in zonele cu frecventa mai mare a secetei din zonele de sudul si de est ale tarii.

Soiul de grau comun de toamna Litera

Caracteristicile soiului de grau Litera:

  • Soiul Litera are tufa plantei semiculcata spre culcata, in faza de infratire.
  • Frunza steag are pozitia semiaplicata, dupa faza de inflorit. Frunzele sunt medii ca lungime si latime si sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens in a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.
  • Talia medie a plantei este cuprinsa intre 95 si 105 cm, fiind de aceeasi inaltime ca a soiurilor martor Dropia si Flamura 85. Spicul este de culoare alba, semidens, aristat, de forma piramidala si cu pozitia seminutanta la maturitate.
  • Boabele sunt de marime medie, de forma alungita, au culoarea rosie si au, in conditii normale de cultura, o masa a 1.000 de boabe de 42-45 g si o masa hectolitrica de 77-79 kg/hl.

Caracteristici fiziologice:

  • Soi precoce, avand perioada de vegetatie a semanatoare cu a soiurilor martori Dropia si Flamura 85, cu rezistenta buna la cadere, iernare, seceta si arsita.
  • Este rezistent la rugina bruna si mijlociu rezistent la actualele rase de rugina galbena si de fainare.
  • Are un nivel mijlociu de rezistenta la fuzarioza si un nivel mediu de rezistenta la incoltirea in spic.

Capacitatea de producție:

Testat, alaturi de soiurile martor, Dropia si Flamura 85, in reteaua de statiuni a INCDA Fundulea, intr-o diversitate mare de condiții pedoclimatice, soiul Litera a realizat sporuri medii de productie fata de soiurile martor, de 6-11%, sporurile de productie fiind mai mari in conditii favorabile atacului de boli foliare.

Calitatea:

Testat, atat pe microprobe de laborator, cat si in faza pilot, soiul Litera s-a dovedit a avea caracteristici foarte bune de panificatie. Indicii de calitate ai acestui soi sunt destul de apropiati de cei ai soiurilor Dropia si Glosa, soiuri cunoscute a avea caracteristici bune de morarit si panificatie.

Zona de cultura:

Soiul Litera este recomandat pentru a se extinde in cultura in zonele de vest si sud ale tarii, in Dobrogea si in Moldova.

Soiul de grau comun de toamna FDL Miranda

Caracteristicile soiului de grau FDL Miranda:

  • Tufa plantei este semierecta, in faza de infratire.
  • Frunza steag are portul semiaplecat dupa inflorit.
  • Frunzele sunt medii ca lungime si latime si sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens in a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.
  • Talia medie a plantei este cuprinsa intre 100 si 110 cm, mai inalta decat a soiurilor martor, Dropia si Flamura 85, cu 5-10 cm.
  • Spicul este mare, de culoare alba, semidens, aristat, de forma piramidala si cu pozitie seminutanta la maturitate.
  • Boabele sunt de marime medie, de forma alungita, de culoare rosie si au, in conditii normale de cultura, o masa a 1.000 de boabe de 42-44 g si o masa hectolitrica de 78-80 kg/hl.

Caracteristici fiziologice:

  • Soi semiprecoce, inspica cu 1-2 zile mai tarziu decat soiurile martor Dropia si Flamura 85, cu rezistenta buna la cadere si iernare.
  • Este rezistent la fainare si mijlociu de sensibil la rugina bruna, rugina galbena si septorioza, fapt pentru care se recomanda, in tehnologia de cultura, aplicarea unui tratament foliar, cel putin, mai ales dupa faza de inspicat pentru protectia impotriva acestor boli.
  • Are un nivel mijlociu de rezistenta la fuzarioza spicului si este soiul romanesc cu nivelul de rezistenta cel mai ridicat la incoltirea in spic.

Capacitatea de producție:

Testat alaturi de soiurile martor, Dropia si Flamura 85, in reteaua de statiuni a I.N.C.D.A. Fundulea, in medie pe patru ani (2008-2011), dar si in testarile oficiale din reteaua I.S.T.I.S., soiul FDL Miranda s-a dovedit a avea un potential si o stabilitate foarte ridicate ale productiei de boabe, atat fata de soiurile martor, cat si comparativ cu soiurile recent inregistrate. Sporurile medii de productie, in diferite zone din tara, au fost cuprinse intre 10 si 20% fata de soiurile martor Dropia si Flamura 85.

Calitatea:

Testarile pe microprobe de laborator, la Fundulea si la I.S.T.I.S., au aratat ca soiul FDL Miranda are caracteristici mijlocii de calitate, dar corespunzatoare cerintelor standardelor industriei de morarit si panificatie.

Zona de cultura:

Soiul FDL Miranda este recomandat pentru a se extinde in cultura in zonele de vest si sud ale tarii, Dobrogea si Moldova.

Share on Facebook