Salariul minim pe economie in agricultura, 3.000 de lei, de la 1 iunie

Facebook
Twitter

Angajatii din agricultura vor beneficia de un salariu minim pe economie de 3.000 de lei, fara a include indemnizatiile, a anuntat Inspectia Muncii.

„In atentia angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara, potrivit Codurilor CAEN 01 – agricultura, vanatoare si servicii anexe (codurile 011 – 016) si CAEN 10 – Industria alimentara:

Incepand cu data de 1 iunie 2022, vor fi operate si transmise in Revisal modificarile salariale intervenite prin efectul Legii nr. 135 din 13 mai 2022, pentru modificarea si completarea unor acte normative”, se mentioneaza in comunicat.

Citeste si: Propunere de sustinere pentru beneficiarii de fonduri europene. Masura, necesara pe fondul scumpirilor actuale

Astfel, pentru salariatii angajatorilor care desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati in sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand, in medie, 17,928 lei/ora.

Conform sursei citate, „in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) lit. h) H.G. nr. 905/2017, aceste modificari se transmit in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.”

„Prevederile Legii nr. 135/2022 trebuie coroborate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora ‘Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata []’.

Astfel, facem precizarea ca valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional in sectorul agricol si in industria alimentara este cea prevazuta la art. III alin. (1) si (2) din Legea nr. 135/2022”, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Inspectiei Muncii mentioneaza ca, in urma interogarii, la data 30 mai 2022, a bazei de date privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor in format electronic, ce contine informatii conform transmiterilor de registru efectuate de catre angajatori, numarul total de contracte active cu tipul normei norma intreaga si salariu de baza lunar brut de 2.550 lei, pentru care este obligatorie operarea si aplicarea majorarii salariale, este de 34.586 pentru Codul CAEN 01, respectiv 56.605 pentru codul CAEN 10.

De asemenea, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, angajatorii pot majora, voluntar, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2.550 lei la 2.750 lei.

„Aceasta majorare se acorda salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, sunt incadrati cu norma intreaga si numai la locul unde se afla functia de baza. Pentru suma de 200 lei nu se datoreaza impozit pe venit si contributiile sociale obligatorii”, se mai precizeaza in comunicat.

Conform sursei citate, prevederea majorarii salariului minim este, insa, obligatorie in cazul persoanelor nou-angajate in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include alte sporuri, urmand sa fie de 2.750 lei.

„Aceasta prevedere nu se aplica personalului salarizat potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fondurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, masura fiind destinata exclusiv salariatilor din domeniul privat”, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Inspectiei Muncii precizeaza ca majorarea este facultativa si nu este obligatoriu sa fie acordata de la inceput de luna, putand fi acordata si pentru o fractiune de luna, situatie in care se va diminua corespunzator.

„In mod similar, suma de 200 lei se diminueaza in functie de data angajarii, respectiv data incetarii contractului individual de munca”, potrivit sursei citate.

Totodata, majorarea de 200 de lei vizeaza exclusiv salariul minim de 2.550 de lei.

„Ea nu se acorda la salariile minime de 3.000 lei stabilite in domeniile constructii, agricultura si industria alimentara”, se mai spune in comunicat.

Scutirea de taxe pentru suma lunara de 200 de lei se aplica si in cazul persoanelor angajate dupa data de 1 iunie 2022, carora li se stabileste un salariu brut de 2.750 de lei, fara a lua in calcul sporurile si alte adaosuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE