Propunere de sustinere pentru beneficiarii de fonduri europene. Masura, necesara pe fondul scumpirilor actuale

Facebook
Twitter

Fonduri europene – Ministrul Adrian CHESNOIU a propus Comisiei Europene identificarea unor solutii rapide la nivelul Uniunii Europene pentru a veni in sprijinul beneficiarilor publici si privati ai programelor de dezvoltare rurala ale caror proiecte sunt afectate de crize din afara sectorului, astfel incat sa se poata asigura finalizarea proiectelor.

In cadrul Consiliului AgriFish, desfasurat in data de 24 mai 2022, la Bruxelles, ministrul Adrian CHESNOIU a declarat: „Romania solicita Comisiei Europene sa adopte de urgenta decizia care sa permita majorarea costurilor proiectelor si compensarea cheltuielilor suplimentare pentru beneficiarii PNDR, astfel incat sa se asigure finalizarea investitiilor deja incepute”.

Citeste si: Cum limitam efectele arsurilor solare la grau

Solicitarea ministrului roman s-a bucurat de o larga sustinere din partea Statelor Membre (HR, LT, NL, EL,CY, MT, BG, LV, DK, EE, PL, SK), iar Presedintele Consiliului si Comisia Europeana au apreciat initiativa tarii noastre ca fiind una extrem de utila.

In perioada urmatoare, Comisia Europeana va identifica cele mai potrivite solutii pentru derularea si implementarea in bune conditii a proiectelor demarate.

Avand in vedere situatia economica generala nefavorabila survenita in timpul pandemiei COVID 19, accentuata mai intai de cresterea preturilor utilitatilor si apoi de conflictul armat din Ucraina, Romania si alte state membre al Uniunii Europene se confrunta cu o situatie dificila in implementarea programelor de dezvoltare rurala.

Multi dintre beneficiarii masurilor de sprijin se afla in incapacitate de a continua realizarea proiectelor aflate in derulare, intrucat bugetele aprobate la nivelul anilor 2014-2020 nu mai pot acoperi cheltuielile suplimentare aparute pe parcurs.

In acest context, exista riscul renuntarii la executarea lucrarilor si nefinalizarea sau rezilierea proiectelor, ceea ce va conduce la neindeplinirea obiectivelor propuse, corelat cu riscurile legate de dezangajare a fondurilor europene, fapt ce afecteaza implementarea Programului si mai ales dezvoltarea zonelor rurale.

Printre alte subiecte aflate pe agenda discutiilor Consiliului AgriFish s-a regasit protectia solului in Uniunea Europeana (UE) si potentialul sau de a contribui la atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European.

In cadrul interventiei sale, ministrul Adrian CHESNOIU a subliniat necesitatea imbunatatirii calitatii solului impreuna cu asigurarea reducerii costurilor totale de productie din partea fermierilor si a diminuarii progresive a substantelor chimice utilizate in agricultura.

In acest sens, Romania a propus acordarea de subventii de catre UE din fondurile alocate Statelor Membre pentru achizitia de utilaje si echipamente pentru obtinerea si utilizarea biomasei din resturi vegetale, pentru a evita posibilele arderi ale miristilor care ar putea conduce la diminuarea proprietatilor solului.

Utilizarea in sectorul agricol a ingrasamintelor organice va contribui la atenuarea problemelor actuale asociate cu ingrasamintele chimice de sinteza, cand fermierii se confrunta cu mari dificultati in aprovizionare din cauza exploziei preturilor acestora.

Oficialul MADR a atras atentia asupra nevoii de a sustine financiar achizitia de tehnologii cu impact redus asupra structurii solului, precum si a incurajarii utilizarii tehnologiilor care permit sechestrarea carbonului si a azotului in sol, a tehnologiilor de refacere a calitatii solului.

Un rol important il pot avea cercetarea si inovarea, inclusiv in ceea ce priveste irigarea durabila a zonelor sensibile si crearea de soiuri de plante rezistente la deficitul de apa, la boli si daunatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE