Schimbarile climatice recente si verile toride din ultimii ani ridica o noua provocare pentru fermieri: arsurile solare la grau pot determina pierderi importante in culturi, prin diminuarea suprafetei foliare si scaderea productivitatii. Iata ce ai de facut pentru a preveni aceste situatii.
Evita fertilizarea dezechilibrata sau exagerata
Fertilizarea intensa sau fertilizarea dezechilibrata a culturilor, prin asigurarea unei cantitati mari dintr-un anumit nutrient in defavoarea altora, poate determina dezvoltarea neconforma a plantelor si o sensibilitate crescuta a acestora la factorii de mediu.
Recomandarea specialistilor este ca ingrasamintele sa fie folosite numai dupa o analiza a solului, pentru identificarea carentelor, si cu respectarea dozelor recomandate, pentru prevenirea eventualelor probleme.
Aplica tratamente optime pentru protejarea impotriva bolilor
Agentii patogeni au potentialul de a produce pierderi importante in cultura, de aceea, aplicarea de tratamente adecvate, cu selectarea produselor optime, este esentiala pentru a te proteja impotriva pierderilor.
Revycare®
Revycare® este un fungicid pentru grau a carui actiune se bazeaza pe substanta activa Revysol®, un triazol modern care protejeaza impotriva bolilor foliare si ale spicului si imbunatateste fiziologia plantelor, facandu-le mai rezistente la seceta sau canicula.
Revycare® este o combinatie de doua substante active, Revysol® si piraclostrobin. Revysol® este primul izopropanol-azol cu eficienta impotriva unui numar mare de boli foliare si ale spicului, molecula flexibila schimbandu-si conformatia in functie de agentul patogen pe care il intalneste. Piraclostrobinul este o strobilurina care reuseste sa blocheze germinarea sporilor si sporularea miceliilor, blocand dezvoltarea fungilor in toate etapele de dezvoltare ale acestora. Dar aceasta substanta se asociaza unui alt mare avantaj, din categoria AgCelence®: imbunatatirea fiziologiei plantei.
Tratamentul cu piraclostrobin determina imbunatatirea fotosintezei si utilizarea mai eficienta a ingrasamintelor pe baza de azot, ceea ce conduce la o crestere mai rapida si mai viguroasa. De asemenea, creste rezistenta plantelor la stres, inclusiv la arsurile solare si la seceta, ceea ce previne imbatranirea prematura a frunzelor si frangerea tulpinilor.
Fungicidul Revycare® combate cu succes cele mai importante boli ale graului: septorioza, ruginile, fainarea, helmintosporioza, fuzarioza, infectia cu Rhynchosporium sau Ramularia. Protectia sa este de lunga durata.
Datorita efectului preventiv si curativ, Revycare® este ideal a fi folosit in cultura de grau ca al doilea tratament, avand o mare flexibilitate in aplicare si eficienta independenta de temperatura din mediul ambiant.
Priaxor® EC
Priaxor® EC este un fungicid pentru grau cu actiune preventiva, curativa si eradicativa, activ asupra unui numar mare de boli foliare si care include beneficii din categoria AgCelence®.
Actiunea Priaxor® EC se bazeaza pe doua substante active: xemium si piraclostrobin. Datorita acestei combinatii, fermierii pot avea incredere in beneficiile asupra managementului rezistentei bolilor.
Xemium este o carboxamida cu eficienta de lunga durata, care blocheaza functionarea sistemului energetic al patogenilor. Mobilitatea substantei in planta este excelenta, iar abilitatea acesteia de a-si modifica structura moleculara ii permite sa protejeze frunzele tinere, mai sensibile. Fiind un compus liposolubil, el penetreaza rapid membranele celulare.
Care sunt beneficiile AgCelence®?
Piraclostrobinul, prin efectele sale AgCelence®, reuseste sa raspunda provocarilor agriculturii moderne si reprezinta un fel de asigurare pentru fermieri ca productia lor este protejata impotriva unor conditii de mediu imposibil de controlat. Astfel, printre beneficiile AgCelence® se numara:
- optimizarea proceselor fiziologice din planta;
- utilizarea mai eficienta a resurselor, in special a apei si a azotului din sol;
- o mai buna vitalitate a plantelor;
- toleranta crescuta fata de factorii de stres abiotici;
- sustinerea mecanismelor naturale de aparare ale plantelor.
Rezultatul este o crestere a eficientei lucrarilor agricole si a valorii de piata, urmata de o crestere a productivitatii de 5-10%, in functie de zona geografica si de regimul de precipitatii.
Sursa foto: Shutterstock