Romsilva: 90% din volumul de lemn pe picior pentru 2023, adjudecat la licitatie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

90% din volumul de lemn pe picior, oferit de Romsilva pentru anul 2023, a fost adjudecat de agentii economici, in cadrul unei licitatii, a anuntat Romsilva.

Astfel, din cei 2,515 milioane mc de lemn oferit, agentii economic au adjudecat 2,266 milioane mc, iar fata de licitatia principala organizata in anul 2022, procentul de adjudecare raportat la volumul oferit a fost cu 6% mai mare, de la an la an.

Potrivit sursei citate, licitatia principala s-a derulat in lunile noiembrie si decembrie, la nivelul Directiilor Silvice, prin intermediul platformei electronice de licitatii, care asigura transparenta totala, reducerea birocratiei, echidistanta, acces nelimitat ca numar de participanti, precum si conditii sporite de concurentialitate.

Citeste si: ASFOR: peste 90% din lemnul Romaniei, exploatat de SRL-uri

Pretul mediu de pornire in cadrul licitatiei principale, pentru lemnul oferit pe picior, a fost de 269,91 lei/metru cub, iar pretul mediu de adjudecare a fost de 410,22 lei/metru cub, cu 5% mai mare decat pretul mediu obtinut in 2022.

Romsilva mentioneaza ca va pune pe piata in acest an un volum de 10 milioane de metri cubi recoltati din padurile proprietatea publica a statului, din care 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forte proprii sau contracte de prestari servicii de exploatare forestiera, iar 50% prin licitatii de vanzare a lemnului pe picior, urmand ca acesta sa fie exploatat si valorificat de catre agentii economici atestati.

RNP – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.

De asemenea, institutia administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE